Na hlavný obsah

Chcem dávať ľuďom nádej, že to tiež zvládnu. Najdôležitejšie je nastavenie mysle, hovorí Petra trpiaca svalovou dystrofiou

Ochorenie jej diagnostikovali, keď mala 13 rokov.

Chcem dávať ľuďom nádej, že to tiež zvládnu. Najdôležitejšie je nastavenie mysle, hovorí Petra trpiaca svalovou dystrofiou
Na snímke Petra Banášová, ktorá trpí svalovou dystrofiou. Foto: RTVS

„Chcem dávať ľuďom nádej. Bola som na tmavom mieste – na dne – veľmi dlhú dobu a chcem ľuďom dávať nádej, že keď som to zvládla ja, tak verím, že dokážem inšpirovať ľudí, že to zvládnu tiež,“ hovorí Petra Banášová, ktorá trpí svalovou dystrofiou a bola hostkou relácie RTVS Interview :24.

Petra napriek neľahkej diagnóze nikdy nevyhľadala pomoc psychológa, vyrovnávať sa s chorobou jej však pomáha životná koučka.

„Naučila som sa, ako s mojimi emóciami pracovať. Dôležité je nedržať to v sebe. Nehádzať emócie do jedného koša. Nesmiete si povedať, že toto je smútok, toto je frustrácia a nemôžem ju cítiť. Samozrejme, že ju môžem cítiť, je to prirodzená emócia. Čím viac ju v sebe budem potláčať, tým horšie sa z toho dostáva. Treba emóciu prežiť a dostať ju zo seba a o to rýchlejšie sa človek dostane do dobrého štádia,“ hovorí

Ochorenie jej diagnostikovali, keď mala 13 rokov. V tom čase nemala jej rodina, ale ani lekári o svalovej dystrofii dostatok informácií. Aj preto sa o svojom ochorení rozhodla hovoriť verejne. Jej profil na sociálnej sieti, kde aj vtipným spôsobom približuje život ľudí so svalovou dystrofiou, má tisíce sledovateľov.

Žiť život v prítomnosti

Hovorí, že sa v tom našla a sociálnym médiám sa chce venovať aj naďalej. „Ľudia premýšľajú nad tým, čo je náplňou ich života. Musím povedať, že vzhľadom na okolnosti je toto niečo, v čom som sa našla,“ vyhlásila.

Pri chodení používa paličku, občas aj invalidný vozík. Absolvovala rôzne rehabilitácie, masáže, pobyty v kúpeľoch a podobne. Tvrdí však, že najviac jej pomáha nastavenie mysle. „Ak budem v depresiách, tak samozrejme, aj ten sval na to reaguje. Funguje hlavne pozitívne myslenie a užívať si prítomnosť,“ hovorí.

Petra plány do budúcnosti veľmi nerieši. „Človek nemá istotu, že sa zajtra zobudí, mal by si mal užívať prítomnosť. Neviem, ako dlho to potrvá, kedy sa tá dystrofia zvrtne a bude mať rýchlejší spád,“ uzatvára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko