Na hlavný obsah

Civilisti v Gaze majú niekoľko hodín na presun. Obyvateľov vyzval Izrael v záujme ich vlastnej bezpečnosti

Izraelská armáda zverejnila mapu s vytýčenou trasou.

Civilisti v Gaze majú niekoľko hodín na presun. Obyvateľov vyzval Izrael v záujme ich vlastnej bezpečnosti
Palestínčanka nesie svoje dieťa po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda civilistom v pásme Gazy v nedeľu (5.11.) vyčlenila štyri hodiny na presun do južnej časti tejto enklávy. Informovala o tom agentúra DPA.

Izraelské obranné sily (IDF) od 10.00 h do 14.00 h miestneho času (9.00 h – 13.00 h SEČ) umožnia fungovanie dopravy na jednej z ciest vedúcej na juh, uviedol v sobotu (4.11.) na sociálnej sieti X hovorca IDF.

Obyvateľov v arabčine vyzval, aby v záujme svojej vlastnej bezpečnosti využili najbližšiu príležitosť a presunuli sa na juh. Armáda tiež zverejnila mapu s vyznačenou trasou.

Izrael počas uplynulého týždňa začal novú fázu vo vojne proti hnutiu Hamas, ktoré má pod kontrolou pásmo Gazy, a rozšíril pozemné operácie, píše DPA. Obyvateľov v severnej časti pásma už opakovane vyzval, aby sa presunuli na juh. Zatiaľ tak podľa údajov armády urobilo približne 700 000 ľudí.

Organizácia Spojených národov (OSN) uvádza, že v pásme Gazy sa nachádza až 1,4 milióna vnútorne vysídlených osôb. V tejto husto obývanej enkláve žije celkovo približne 2,2 milióna obyvateľov, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet