Na hlavný obsah

Daň zo sladených nápojov prinesie štátu desiatky miliónov eur. O koľko si priplatíme, záleží od výrobcov, hovorí analytik

Daň sa dotkne domácich aj zahraničných výrobcov.

Daň zo sladených nápojov prinesie štátu desiatky miliónov eur. O koľko si priplatíme, záleží od výrobcov, hovorí analytik
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Za sladené nealkoholické nápoje si zrejme čoskoro priplatíme. Ministerstvo financií začalo pripravovať novú spotrebnú daň zo sladených nápojov, platiť začne zrejme už budúci rok. V relácii Aktuálne :24 o dani hovoril ekonomický analytik Trendu Ľuboslav Kačalka.

„Bude to závisieť od toho, o čo pôjde. Ak pôjde o klasické džúsy, tie by sa mali zaťažiť nižšou sadzbou, narásť by mali o 40 centov na liter. V prípade sirupov by to mohlo byť až 2,40 eur za liter,“ priblížil Kačalka.

Pozrite si celý rozhovor o dani zo sladených nápojov v relácii Aktuálne :24 s ekonomickým analytikom Ľuboslavom Kačalkom:

Podľa analytika je dôležité, ako zareagujú výrobcovia a maloobchodné reťazce, do akej miery neprenesú vyššiu cenu na konečného spotrebiteľa.

Zavedenie dane zo sladených nápojov možno podľa analytika očakávať až začiatkom roku 2025. Do štátneho rozpočtu by to malo priniesť až 240 miliónov eur.

Daň sa dotkne domácich aj zahraničných výrobcov. „V prípade spotrebnej dane ten, kto prvý výrobok uvedie na trh, ten to zaplatí a je to v nákupnej cene,“ ozrejmil Kačalka. V prípade slovenskej výroby by to boli výrobcovia a v prípade zahraničných výrobkov daň zaplatia dovozcovia.

Analytik predpokladá, že najväčší benefit zvýšenej dane predstavuje práve väčší objem financií prúdiacich do štátnej kasy. „Čo sa týka zdravého životného štýlu, bude treba urobiť o niečo viac,“ uviedol.

„Každý máme iný životný postoj. Sú ľudia, ktorí sú viac citliví na cenu. V takom prípade by kupovali menej. Druhá vec, ktorá sa môže stať, že prejdú na nápoje sladené umelými sladidlami,“ dodal Kačalka. Pripomína, že časť populácie v cene nebude vidieť problém a za produkty si priplatia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko