Na hlavný obsah

Dve židovské školy v Kanade otriasla streľba, premiér Trudeau vyzval na odsúdenie antisemitizmu

Na inštitúcie niekto strieľal zvonka.

Dve židovské školy v Kanade otriasla streľba, premiér Trudeau vyzval na odsúdenie antisemitizmu
Na streľbu na židovské školy reagoval aj kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Na dve židovské školy v kanadskom Montreale v noci na štvrtok (9. 11.) strieľali, oznámila polícia. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP.  Zamestnanci našli diery po projektiloch na vonkajších stenách budov, keď prišli vo štvrtok ráno do práce. Vo vnútri v tom čase nikto nebol, dodala polícia.

Na streľbu reagoval aj kanadský premiér Justin Trudeau. Novinárom na predmestí Montrealu povedal, že Kanaďania musia násilný antisemitizmus čo najdôraznejšie odsúdiť. „Vidíme pribúdanie vyhrážok násilím. Takíto my Kanaďania nie sme. Sme krajinou, ktorá odlišné pohľady chápe a rešpektuje lepšie, než ktorákoľvek iná,“ vyhlásil premiér.

Premiér provincie Quebec Francois Legault novinárom na tej istej tlačovej konferencii povedal, že to, čo sa stalo v školách, nemožno tolerovať.

V stredu (8. 11.) utrpeli zranenia traja ľudia a jedna osoba bola zatknutá na montrealskej Univerzite Concordia po potýčke medzi propalestínskymi a proizraelskými skupinami študentov. Začiatkom tohto týždňa hodil niekto zápalné bomby na synagógu v Montreale. Podľa polície došlo aj k ďalším podobným incidentom, ktoré súvisia s vojnou Izraela s Hamasom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet