Na hlavný obsah

Zo Starého Mesta na juh Petržalky: Eurokomisia prispeje na rozšírenie bratislavskej električkovej siete

Schválila podporu vo výške viac ako 73 miliónov eur.

Zo Starého Mesta na juh Petržalky: Eurokomisia prispeje na rozšírenie bratislavskej električkovej siete
Exteriér novej električky v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Európska komisia (EK) v piatok (10. 11.) oznámila, že v rámci politiky súdržnosti schválila podporu vo výške viac ako 73 miliónov eur na rozšírenie električkovej siete v Bratislave. Peniaze pôjdu z programového obdobia 2014 – 2020 na výstavbu druhého úseku električkovej trate Šafárikovo námestie – Janíkov dvor.

Táto investícia je súčasťou celkového zámeru zlepšiť verejnú dopravu v mestskej časti Petržalka v hlavnom meste Slovenska.

Trať spojí južnú časť Petržalky s mestskou časťou Staré Mesto. Z Bosákovej ulice po Janíkov dvor bude premávať zhruba na dĺžke 3,8 kilometra. Nová električková trať doplní prvý úsek trate, ktorý už premáva zo Šafárikovho námestia na Bosákovu ulicu.

Takmer 50-tisíc cestujúcich denne

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová očakáva, že by nová linka počas pracovných dní mala prepraviť takmer 50 000 cestujúcich. Denne a v každom smere.

„Vďaka tejto podpore EÚ nový úsek električkovej trate nielen vychádza v ústrety udržateľnejším spôsobom dopravy, ale uľahčuje aj život občanom. Znižuje ich každodenné dochádzanie do centra mesta. Kohézne fondy zlepšujú a priamo ovplyvňujú životy občanov v celej Európe,“ uviedla Ferreirová v správe pre médiá.

Nový úsek bude súčasťou celkového integrovaného systému ekologickej verejnej dopravy, ktorý zníži negatívne vplyvy verejnej dopravy na životné prostredie, akými sú hluk a znečistenie ovzdušia.

Z kohézneho fondu EÚ sa na Slovensku podporilo alebo podporuje 10 705 projektov, z toho v Bratislavskom kraji 1 850 projektov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny