Na hlavný obsah

Nová vláda sa zaviazala, že bude učiteľom zvyšovať platy každý rok. V hre sú aj regionálne príplatky

Ročne bude v školách chýbať 1 500 až 2 100 učiteľov.

Nová vláda sa zaviazala, že bude učiteľom zvyšovať platy každý rok. V hre sú aj regionálne príplatky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nová vláda sa zaviazala, že bude učiteľom zvyšovať platy každý rok. Minister školstva zatiaľ nechcel povedať, že o koľko. Bývalý minister hovorí, že začať treba plošným zvýšením ich miezd. Riaditelia škôl si vedia predstaviť aj motiváciu v podobe regionálnych príplatkov.

Ročne bude v školách chýbať 1 500 až 2 100 učiteľov. Najhoršia situácia je už teraz v Bratislavskom kraji. Niektoré predmety majú problém riaditelia pokryť aj počas školského roka.

„Fyzikárku sme zohnali tak, že sme zobrali doktorandku z vysokej školy. To už robíme niekoľko rokov,“ povedala prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Platy v školstve v relácii Správy RTVS rozobrala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Lepšie ohodnotenie by podľa riaditeľov mohlo učiteľov do škôl prilákať. Ku každoročnému zvýšeniu ich miezd sa zaviazala aj vláda vo svojom programovom vyhlásení.

„Uvedomujeme si, že bude potrebné riešiť aj rôzne regionálne príplatky za rôzne špecializácie, ktoré nám chýbajú. Budeme tých ľudí musieť motivovať,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

„Je tam všeobecná floskula, toto je chyba pána ministra. Mal už teraz vyrokovať percentá, o ktoré sa budú zvyšovať nasledujúce roky platy. Pre mňa by bolo dôležité, aby ako prvý krok sme mali plošné navýšenie platov zamestnancov škôl,“ skonštatoval bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS)

Minister školstva Drucker nechcel povedať, že o koľko by sa platy učiteľov mali zvýšiť. No s riaditeľmi a odborármi bude hovoriť aj o regionálnych príplatkoch. Učiteľ v Bratislave by mohol dostať vyšší príspevok, lebo tam sú náklady na život oproti iným regiónom vyššie.

Náklady na bývanie sa líšia

„My rozumieme tomu, že za rovnakú prácu, má byť rovnaká odmena. Zároveň však hovoríme, že niekde sú iné náklady na život, tak budeme hľadať príplatky povedzme v príspevku na bývanie,“ vysvetlil minister školstva.

Školskí odborári navrhujú každoročné navýšenie platov pedagógov tak, aby tarifná tabuľka začínala priemerným platom v národnom hospodárstve.

Nový systém zvyšovanie platov učiteľov by mal minister vyrokovať s odborármi do konca augusta, kedy vyprší kolektívna zmluva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika