Na hlavný obsah

Fínsko nechá otvorený len jeden hraničný priechod s Ruskom

Ide o najsevernejšie položený priechod, ktorý sa nachádza v Laponsku.

Fínsko nechá otvorený len jeden hraničný priechod s Ruskom
Hraničný priechod medzi Ruskom a Fínskom. Foto: TASR/AP

Fínska vláda uzavrie takmer všetky priechody na hranici s Ruskom, od piatkovej (24. 11.) polnoci nechá otvorený len ten najsevernejšie položený vo fínskom Laponsku. Oznámil to v stredu (22. 11.) fínsky premiér Petteri Orpo, napísala agentúra Reuters.

Opatrenie má zastaviť rastúce príchody žiadateľov o azyl do severskej krajiny, podľa Fínska podporované ruskými úradmi. Helsinki budú podľa šéfa vlády situáciu na ruskej hranici monitorovať a prijmú ďalšie opatrenia, ak bude potrebné.

Fínsko v posledných týždňoch zaznamenalo príchody stoviek migrantov cez východnú hranicu s Ruskom, ktorá je dlhá 1 340 kilometrov. Polovicu priechodov na tejto hranici Fínsko uzavrelo už minulý týždeň. Týkalo sa to tých najvyťaženejších na juhovýchode krajiny a v prevádzke zostali len tie v severnej časti hranice.

Helsinki opatrenia zdôvodňujú rastúcim počtom migrantov z Iraku, Sýrie, Jemenu, Somálska a ďalších krajín bez platných dokladov. Orpo už skôr vyhlásil, že Rusko týmto ľuďom nebráni, aby sa dostali na hranicu s Fínskom, ale naopak im s dopravou pomáha. Rusko kvôli uzavretiu hranice predložilo Helsinkám oficiálny protest.

Po uzavretí južnejších priechodov sa migranti presunuli ďalej na sever k hraničným priechodom Vartius a Salla, ktoré doteraz prijímali žiadosti o azyl. Tri zo štyroch zvyšných hraničných priechodov však teraz Fínsko tiež uzavrie a otvorený ponechá len priechod Raja-Jooseppi.

Uzavretie celej hranice

„Raja-Jooseppi je najviac na severe a vyžaduje si skutočné úsilie, aby sa tam človek dostal,“ povedal k tomu premiér Orpo. Na tomto hraničnom priechode bude podľa fínskej pohraničnej stráže sústredené prijímanie žiadostí o azyl.

Fínska ministerka zahraničia Elina Valtonenová Reuters povedala, že Fínsko by prípadne mohlo uzavrieť aj celú hranicu s Ruskom. Len v tomto mesiaci prišlo z Ruska do Fínska viac ako 600 ľudí bez dokladov požadovaných na vstup do Európskej únie, uviedol Reuters.

Fínsko sa nedávno stalo členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) a jeho hranica s Ruskom slúži tiež ako vonkajšia hranica EÚ.

Platí to aj o estónsko-ruskej hranici, na ktorú podľa estónskej stanice ERR od minulého štvrtka prišlo 75 migrantov prevažne zo Somálska a Sýrie. Títo ľudia, ktorí sa pokúsili dostať do Estónska cez hraničný priechod Narva, podľa estónskeho ministerstva vnútra nežiadali o azyl a vrátili ich. Tallinn Moskvu obvinil z „hybridnej útočnej operácie“, pri ktorej údajne priváža migrantov na hranicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet