Na hlavný obsah

Hnutie Slovensko tvrdí, že koalícia chce zmeniť volebný systém. Tá to odmieta, nepredpokladá to ani politológ

Potrebovali by na to ústavnú väčšinu.

Hnutie Slovensko tvrdí, že koalícia chce zmeniť volebný systém. Tá to odmieta, nepredpokladá to ani politológ
Ilustračná snímka - voľby. Foto: RTVS

Bývalé OĽANO, dnes už hnutie Slovensko, tvrdí, že vládna koalícia má v pláne zmeniť volebný systém. Na to by však potrebovala ústavnú väčšinu, a teda pomoc od časti opozície. Politológ si myslí, že nová vláda má v súčasnosti iné priority.

Podľa hnutia Slovensko o zmene volebného systému rokuje koalícia s opozičným KDH. Michal Šipoš tvrdí, že ak by kresťanskí demokrati koalícii dodali potrebný počet poslancov na zmenu ústavy, tak by za to mohlo KDH získať výhody.

„Vieme o tom, že Milan Majerský je županom v Prešovskom kraji, čiže ak im tam Fico ponúkne, že im hodí nejaké peniaze z eurofondov, na druhej strane im sľúbi, že do ústavy presadia spoločne zákaz adopcií homosexuálnym párom, tak to môže byť vzájomná dohoda,“ hovorí člen predsedníctva hnutia Slovensko Šipoš.

Zmene volebného systému sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

Kresťansko-demokratické hnutie tvrdí, že nebude obchodovať s koalíciou pri hlasovaní o ústavných zákonoch. Hnutie však o zmene volebného systému hovorí dlhodobo. Presadzuje napríklad osem volebných obvodov namiesto jedného.

„Nevieme, s akým návrhom príde koalícia. Nevieme, s akými návrhmi príde opozícia. Už som počula aj také, že by to mohlo byť 79 volebných obvodov. My by sme sa radšej držali toho nášho návrhu, obchodovať nebudeme,“ vyhlásila členka predsedníctva KDH Martina Holečková.

Smer-SD: Nie je to aktuálna téma

Najsilnejšia vládna strana odmieta, že by momentálne diskutovali o zmene volebného systému. ,,Táto otázka je predčasná. V súčasnosti máme na stole riešenie mnohých dôsledkov neriešenia problémov v rezortoch a toto nie je aktuálna téma,“ uviedla hovorkyňa strany Smer-SD Ľubica Končalová.

Politológ tvrdí, že koaličné strany majú v súčasnosti iné priority. Nepredpokladá, že by sa otázka nového volebného systému objavila v pripravovanom programovom vyhlásení vlády.

„Pochybujem, že by toto chceli práve politici riešiť. Naozaj záleží aj na tom, ako by nový volebný systém mal vyzerať. Na to neexistuje žiadna zhoda, podľa mňa ani vo vnútri politických strán,“ skonštatoval politológ z Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Miroslav Řádek.

Řádek si nemyslí, že by napríklad kresťanskí demokrati v budúcnosti podporili zrušenie jednoobvodového systému. Mohlo by ich to totiž stáť vstup do parlamentu v ďalších voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko