Na hlavný obsah

Izrael žiada vysvetlenie, ako mohli zahraničné médiá zdokumentovať prekvapivý útok Hamasu

Izraelská kritika sa opiera o správu mimovládnej organizácie HonestReporting.

Izrael žiada vysvetlenie, ako mohli zahraničné médiá zdokumentovať prekvapivý útok Hamasu
Militanti z Hamasu. Foto: TASR/AP

Izrael žiada od viacerých zahraničných médií vysvetlenie. Pýta sa, ako je možné, že ich fotoreportéri 7. októbra dokumentovali prekvapujúci útok radikálneho hnutia Hamas na juhu Izraela.

Tel Aviv tieto médiá varoval, že by ich mohli považovať za spoluvinníkov trestných činov, napísal vo štvrtok (9. 11.) izraelský denník The Times of Israel (ToI).

Len veľmi krátko po začiatku útoku boli na mieste spolupracovníci agentúr Reuters a AP, ktorí svoje snímky dodávajú tiež stanici CNN a denníku The New York Times. Agentúry Reuters aj AP odmietli, že by vopred o útoku Hamasu vedeli. CNN s fotografom prerušila spoluprácu.

Izraelská žiadosť sa opiera o správu mimovládnej organizácie HonestReporting, ktorá upozorňuje najmä na etickú stránku veci.

Pýta sa tiež na blízkosť vzťahov niektorých fotografov s členmi Hamasu, najmä kvôli fotografii, na ktorej fotografa bozkáva na tvár jeden z lídrov hnutia. Správa tiež upozorňuje, že reportéri počas útoku na sebe nemajú helmy ani nepriestrelné vesty.

„Teroristi z Hamasu neboli jediní, kto 7. októbra zdokumentoval vojnové zločiny, ktorých sa dopustili počas svojho smrtiaceho vyčíňania na juhu Izraela. Niektoré ich zverstvá zachytili fotoreportéri z Gazy pracujúci pre tlačové agentúry Associated Press (AP) a Reuters. Ich skorá prítomnosť v prelomenej hraničnej oblasti vyvoláva vážne etické otázky, „uvádza HonestReporting.

Počas útoku bojovníci Hamasu zabili okolo 1 400 ľudí, prevažne civilistov. Ďalších asi 240 ľudí uniesli do pásma Gazy, kde Hamas vládne. Niekoľko týchto únosov spomínaní fotoreportéri zachytili a jednoznačne o nich informovali ako o únosoch, píše HonestReporting.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uviedla, že vedeniam dotknutých médií poslala list so žiadosťou o vysvetlenie. Žiadala tiež okamžité kroky a uviedla, že to je „porušenie pravidiel profesionálnej etiky“, píšu ToI.

Médiá sa bránia

Tlačová agentúra AP v reakcii na obvinenia napísala, že „AP používa snímky od nezávislých fotografov z celého sveta, vrátane pásma Gazy. Agentúra AP nemala o útoku zo 7. októbra žiadne informácie, kým k nemu došlo.“

Agentúra Reuters „kategoricky odmieta, že by o útoku vedela vopred alebo že by jej novinári infiltrovali Hamas“.

„Fotografie zverejnené agentúrou Reuters boli vyhotovené dve hodiny po tom, ako Hamas vypálil rakety smerom na južný Izrael. Bolo to viac ako 45 minút po tom, ako Izrael uviedol, že ozbrojenci prekročili hranicu,“ uviedla britská agentúra.

Jej kmeňoví reportéri neboli na miestach spomínaných v správe HonestReporting. „Použili sme snímky od dvoch nezávislých fotografov pôsobiacich v Gaze,“ uvádza Reuters.

CNN oznámila izraelskému spravodajskému webu Ynet, že ukončila spoluprácu s jedným z fotografov menovaných v správe. Americký denník The New York Times taktiež zareagoval a označili izraelské obvinenia, že by o útoku vedel, za „nepravdivé a škandalózne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet