Na hlavný obsah

Juraj Blanár: Všetkých 79 poslancov za vládnu koalíciu je pripravených hlasovať za programové vyhlásenie, keď príde čas

Hlasovať by sa malo pravdepodobne v utorok.

Juraj Blanár: Všetkých 79 poslancov za vládnu koalíciu je pripravených hlasovať za programové vyhlásenie, keď príde čas
Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár Foto: RTVS

Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD) vyhlásil, že 79 poslancov za vládnu koalíciu je pripravených hlasovať za programové vyhlásenie vlády (PVV). Svoj program schválila vláda Roberta Fica (Smer-SD) v pondelok (13. 11.).

Blanár deklaroval podporu poslancov pre PVV v relácii RTVS Sobotné dialógy, kde diskutoval spoločne s poslancom Progresívneho Slovenska Tomášom Valáškom.

„Čo je dôležité, ja mám informáciu, že všetkých 79 poslancov za koalíciu, ktorá sa vytvorila po voľbách, je pripravených hlasovať za programové vyhlásenie vlády vtedy, keď ten čas nastane,“ vyhlásil Blanár s tým, že hlasovať by sa malo pravdepodobne v utorok.

Pozrite si kompletný záznam relácie Sobotné dialógy s hosťami Jurajom Blanárom (Smer-SD) a Tomášom Valáškom (PS):

Na záver pri hlasovaní by podľa neho mali byť k dispozícii v parlamente aj všetci ministri, „ak sa hlasovanie nepretiahne“. „Všetci sme pripravení byť pri tom,“ uzavrel.

Európska únia je dôležitá

Blanár sa vyjadril, že ak ide o zahraničnú politiku, v programovom vyhlásení vlády je jasne stanovené, že Slovensko musí byť na prvom mieste. Zároveň zdôraznil, že zahraničnopolitická orientácia Slovenska sa nemení.

„Nič sa nezmenilo. Európska únia je veľmi dôležitá, je to náš priestor. My sme boli strana, ktorá nás dokonca ešte viac integrovala, pretože sme presadili prijatie eura, prijatie schengenu,“ povedal minister o vzťahu strany Smer k EÚ.

Blanár zdôraznil kritický prístup ku krokom Únie, dopredu však nehovorí, „že budeme niečo vetovať“. Zároveň pripomenul červené čiary, ktoré boli prezentované už pred voľbami. Valášek s Blanárom v tomto prístupe súhlasí. „Je úplne normálne, logické, že krajiny majú svoje červené čiary,“ reagoval.

„To, čo namietam, a kde sa rozchádzame s pánom ministrom, je, že čo sa tu podsúva v dokumente, že predošlé vlády konali, použijem vaše slovo, kolenačkovo. Že jediný Smer má odvahu, ramená a guráž postaviť sa ostatným krajinám EÚ. To jednoducho nie je pravda, to je historická aj iná lož,“ zhrnul Valášek. Ide podľa neho buď o nepochopenie, alebo účelové skreslenie pozície oponenta.

Blanár si myslí, že „kolenačkovej“ či nerozumnej politiky sa dopúšťala aj Európska únia. Ako príklad uviedol sankcie proti Rusku, ktoré sa realizovali bez dopadových štúdií. „Dodnes neexistuje jedna relevantná dopadová štúdia o tom, aký majú dopad na Slovensko a Európsku úniu. My však vidíme, že má negatívny,“ vyjadril sa minister. Doplnil, že sankcie Ruskú federáciu nezastavili, ale Únia ide do recesie.

„Rusko bolo tri či štyri štvrťroky po sebe v hospodárskom poklese a je dnes vďaka tým sankciám chudobnejšou krajinou. Vďaka sankciám nemá toľko prostriedkov, ktoré by mohlo investovať do výroby zbraní,“ oponoval Blanárovi Valášek.

Diskusnú reláciu Sobotné dialógy vo večerných Správach RTVS zmonitorovala aj redaktorka Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko