Na hlavný obsah

Každodenné sprchovanie môže niektorým ľuďom uškodiť: Odborníčky vysvetlili, kedy je menej viac

Dermatológovia tvrdia, že mnoho ľudí nepotrebuje umývať sa tak často.

Každodenné sprchovanie môže niektorým ľuďom uškodiť: Odborníčky vysvetlili, kedy je menej viac
Každodenná sprcha nemusí byť pre každého ideálna. Foto: Pixabay

Ak máte pocit, že sa potrebujete každý deň osprchovať, určite nie ste sami. Prieskum medzi 5700 dospelými Američanmi z roku 2021 ukázal, že viac ako 60 percent respondentov sa sprchuje aspoň raz denne. Dermatológovia však tvrdia, že mnoho ľudí sa nepotrebuje umývať tak často, píše o tom The New York Times (NYT).

„Čo sa týka umývania pokožky a vlasov, neexistuje jeden univerzálny prístup,“ uvádza Joyce Parková, dermatologička z amerického Seattlu. Ideálna frekvencia podľa nej závisí od typu pokožky a vlasov, respektíve od toho, ako veľmi sa človek potí a ako veľmi sa zašpiní. „Príliš časté umývanie môže jednoznačne pokožku vysušiť, spôsobiť začervenanie, svrbenie a olupovanie či spustiť ekzém,“ uviedla odborníčka.

Niektorým ľuďom každodenná sprcha prospieva. Ak sa veľa potíte, či už pri cvičení, v zamestnaní alebo prirodzene, „je potrebné opláchnuť pot a ďalšie nečistoty, ktoré môžu prispieť k upchatiu pórov a k prejavom akné,“ hovorí newyorská dermatologička Marisa Garshicková.

Ak máte mastné vlasy, môžete si ich umývať denne. Pomôcť v krajnom prípade môže suchý šampón, hovorí Garshicková, ale upozorňuje, že treba „stále pamätať aj na tradičný šampón, aby sa človek zbavil nánosu produktov a prebytočnej mastnoty“, ktoré môžu viesť k podráždeniu a precitlivenosti pokožky hlavy, upozorňuje dermatologička.

Denné umývanie vlasov môže prospieť aj ľuďom s lupinami, pripomína dermatologička Azadeh Shiraziová z kalifornského mesta La Jolla. Lupiny nespôsobuje suchá pokožka, ale kvasinkám podobná pleseň, ktorá sa živí prirodzenými olejmi na pokožke hlavy a ktorá môže spôsobiť zápaly. Denné umývanie vlasov šampónom pomáha sa tejto plesne zbaviť.

Menej časté sprchovanie

Pre ostatných však môže byť lepšie, keď sa sprchujú menej často alebo aspoň pri umývaní rozmýšľajú nad tým, čo robia.

Napríklad, ak máte ekzém alebo suchú či citlivú pokožku, mali by ste sa sprchovať raz za dva dni. Mydlo a voda môžu pokožku viac vysušiť, ako hovorí Parková a spôsobiť tak podráždenie a svrbenie. Príliš časté umývanie môže viesť až k popraskaniu pokožky, čo zvyšuje riziko kožnej infekcie, dopĺňa Garshicková.

Odborníci preto odporúčajú sprchovanie namiesto kúpania, pretože dlhšie vystavovanie pokožky horúcej mydlovej vode ju môže podráždiť.

Ak máte suché vlasy a pokožku hlavy, môžete obmedziť umývanie šampónom na raz alebo dvakrát do týždňa, hovorí Garshicková. Ľudia s vlnitými alebo kučeravými vlasmi by tiež mali zvážiť menej časté umývanie hlavy.

Ak máte ekzém alebo suchú a citlivú pokožku, no napriek tomu sa chcete umývať denne, sprchujte sa len krátko a v nie príliš horúcej vode. Zvážte aj to, či mydlom neumyť len tie časti tela, ktoré to najviac potrebujú – podpazušie, rozkrok, ruky, chodidlá a akékoľvek iné časti, ktoré sú viditeľne špinavé.

Celkovú suchosť, podráždenosť a svrbenie pokožky môžete minimalizovať výberom jemných alebo tuhých mydiel s hydratačnými zložkami, ako je kyselina hyalurónová, hovorí Garshicková. Vo všeobecnosti by ľudia podľa nej mali vyhľadávať neparfumované mydlá.

„Keď sa umyjete, pokožku osušte, ale netrite ju uterákom. Kým je vlhká, od hlavy až k päte naneste hydratačný krém,“ dodáva Parková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet