Na hlavný obsah

Pred mikroplastami nie sú chránené ani nenarodené deti. Vedci ich našli v plodovej vode aj v placente

To, či tieto látky negatívne vplývajú na plod, bude predmetom ďalšieho skúmania.

Pred mikroplastami nie sú chránené ani nenarodené deti. Vedci ich našli v plodovej vode aj v placente
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mikroplasty sa nachádzajú aj v ľudskej plodovej vode a v placente. Vyplýva to z výskumu, ktorý realizovali ostravskí vedci, píše portál ct24.cz. To, či tieto látky negatívne vplývajú na plod, prípadne či môžu skomplikovať tehotenstvo, bude predmetom ďalšieho skúmania.

„Prvé informácie o prítomnosti mikroplastov v placente sa objavili až v roku 2021 a sú to veľmi nové informácie. Boli veľmi prekvapujúce, pretože dovtedy sa predpokladalo, že placenta zohráva veľkú úlohu pri ochrane vnútromaternicového prostredia, v ktorom rastie nový život,“ povedal Ondřej Šimetka, prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky.

„Je to ako mať dieťa-kyborga. Už nie je zložené len z ľudských buniek, ale zo zmesi biologického a anorganického materiálu. Matky boli v šoku,“ opísal vtedy objav Antonio Ragusa, vedúci výskumného tímu.

Šimetka dodal, že existujú rôzne experimentálne výskumy, z ktorých vyplýva, že napríklad u myší prítomnosť mikroplastov viedla k porušeniu funkcie placenty, rodili sa menšie plody a malo to vplyv aj na predčasný pôrod. „Teraz máme možnosť overiť, či sa to potvrdí aj u ľudí,“ povedal.

Šimetka upozorňuje, že cieľom štúdie nie je strašiť tehotné ženy. „Žijeme v dobe plastovej, plasty sú naozaj všadeprítomné, ale v budúcnosti by to mohlo viesť k určitej regulácii niektorých látok,“ dodal.

Majú mikroplasty negatívne účinky na plod?

Výskum uskutočnili lekári Fakultnej nemocnice Ostrava spolu s vedcami z Technickej univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Vzorky na výskum odobrali ženám, ktorých tehotenstvo skomplikoval predčasný odtok plodovej vody. Prítomnosť mikroplastov a prímesí v plodovej vode alebo placente sa potvrdila u deviatich z desiatich žien.

Najčastejšie našli častice s veľkosťou od 10 do 50 mikrometrov. Najčastejšie identifikovaným materiálom bol polyetylén. To podľa vedcov nie je prekvapujúce, keďže ide o jeden z najpoužívanejších plastov na svete.

Vedúci pracovných oddelení FNO Richard Špaček hovorí o tom, že existujú práce, ktoré ukazujú, že mikroplasty spúšťajú v tele určité procesy.

„Vieme, že komplikácie, ktoré nás niekedy nútia predčasne ukončiť tehotenstvo, spúšťajú podobné procesy, aké vyvolávajú mikroplasty. Naším cieľom do budúcnosti je pokúsiť sa otestovať, či prítomnosť mikroplastov môže spustiť tieto patologické procesy, ktoré nakoniec vedú ku komplikáciám v tehotenstve,“ povedal.

Tím publikoval výsledky svojej štúdie v odbornom časopise Chemosphere.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet