Na hlavný obsah

Koaličná rada rokovala o programovom vyhlásení vlády, podrobnosti však verejnosti zatiaľ nepredstavili

Fico hovorí, že sa zhodli na všetkých bodoch dokumentu.

Koaličná rada rokovala o programovom vyhlásení vlády, podrobnosti však verejnosti zatiaľ nepredstavili
Vláda rokovala o programovom vyhlásení vlády. Foto: RTVS

Vládne strany rokovali o budúcom programovom vyhlásení vlády (PVV). Podľa Roberta Fica (Smer-SD) sa zhodli na všetkých bodoch dokumentu. Zatiaľ ich predstavitelia strán verejnosti nepredstavili.

Urobiť tak chcú na budúci týždeň. Na verejnosť však cez médiá prenikajú niektoré ciele ešte nedokončenej verzie ako vyššie dane pre banky za nehnuteľnosti či rozdelenie RTVS. Stretnutie trvalo približne tri hodiny. Po jeho skončení lídri bez vyjadrenia odišli. S krátkym písomným stanoviskom prišiel iba premiér Robert Fico.

„Koaličná rada sa dnes stretla a vo všetkých navrhnutých bodoch programu sa dohodla a nastavila postup pre nasledujúce obdobie,“ oznámil premiér.

Konkrétne body programového vyhlásenia koalícia zatiaľ nepredstavila. „Mal som inú ambíciu, myslel som si, že to bude štíhly dokument. Rezorty považovali za správne ísť podrobnejšie do niektorých programových cieľov,“ pokračoval Fico.

Vznikajúcemu programovému vyhláseniu vlády sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

Politológ očakáva kontroverzné body

Podľa politológa by vláda v programovom vyhlásení mala jasne povedať, čo chce robiť najbližšie štyri roky. Predpokladá, že sa v ňom budú nachádzať aj kontroverzné body.

„Určite tam bude nejaká nová predstava o tom, ako by mal vyzerať náš právny systém. Otázne je, ako bude slovenská vláda vytvárať svoju zahraničnú politiku, aké bude mať vzťahy so svojimi susedmi, aké bude mať vzťahy s EÚ,“ uviedol politológ Radoslav Štefančík.

„Hlavné sústredenie bude na vojaka, to je vlastne spôsobilosť, schopnosť, ktorú slovenská armáda má a nedá sa nahradiť,“ povedal minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Samozrejme, bankový odvod chcem spomenúť. Určite budeme chcieť, aby banky na Slovensku boli solidárne,“ hovoril minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

„Aby sme sestry dostali čím skôr k lôžku pacienta, ale aj do ambulancií,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„Ochrana životného prostredia je aj o tom, aby napríklad neprestala výroba elektrickej energie z najčistejšieho zdroja hydroelektrárne napríklad v Gabčíkove,“ pokračoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Niektoré médiá hovoria o detailoch

Podľa Denníka N, ktorý tvrdí, že má programové vyhlásenie k dispozícii, sa vládne strany dohodli napríklad na vyšších daniach pre banky, znížení trestov za korupciu či rozdelení RTVS.

Politológ kritizuje, že koalícia pri tvorbe programového vyhlásenia nedostatočne komunikuje s verejnosťou a médiami.

„Pokiaľ takáto forma komunikácie bude pokračovať, tak to znamená, že táto vládna koalícia opovrhuje nielen svojim voličmi, ale vlastne všetkými voličmi na Slovensku,“ dodal Štefančík.

Podľa Fica bude vláda o PVV rokovať pravdepodobne budúci utorok (14. 11.). Následne dokument poputuje do parlamentu, kde budú poslanci hlasovať o tom, či vyjadria novej vláde dôveru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko