Na hlavný obsah

Maďari veria verejnoprávnym médiám najmenej v EÚ. Informácie získavajú zo sociálnych sietí

Dôveruje im iba 25 percent ľudí.

Maďari veria verejnoprávnym médiám najmenej v EÚ. Informácie získavajú zo sociálnych sietí
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash, koláž RTVS

V 25 krajinách Európskej únie vedú rebríček najdôveryhodnejších poskytovateľov spravodajstva verejnoprávne médiá. Avšak v Maďarsku je to najmenej, dôveruje im iba 25 percent ľudí.

Väčšina Maďarov získava informácie zo sociálnych sietí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Euroberometer, ktorý rozobral opozičný ľavicový denník Népszava.

Okrem Poľska a Maďarska neexistuje členská krajina Únie, kde by dôverovala verejnoprávnym médiám menej ako tretina obyvateľstva. Skonštatoval Népszava s tým, že v Maďarsku sa konzumenti správ radikálne odvrátili od médií, ktoré fungujú z verejných peňazí.

Denník informuje aj o domácom prieskume inštitútu Publicus. Podľa neho konzumenti televíznych správ z jednej tretiny sledujú stanice Maďarskej televízie, čiže dve tretiny vôbec nie. Medzi divákmi týchto médií sú v absolútnej prevahe sympatizanti vládnej strany Fidesz.

Proti vláde permanentne kritickú hlavnú spravodajskú reláciu komerčnej televízie RTL sleduje 65 percent neistých voličov a 63 percent prívržencov opozície. Vládni voliči majú z čoho vyberať aj okrem verejnoprávnej televízie – komerčná TV-2 a spravodajská HírTV sú tiež silne provládne zamerané.

Na fronte rádií je situácia iná. Vo výraznej prevahe sú stanice, ktoré patria k takzvanému Systému národnej spolupráce, v ktorom sa združuje všetko, čo vládu podporuje.

Hlavná národná stanica Kossuth Rádió má 36-percentnú počúvanosť v oblasti spravodajstva. Výrazne opozičné Klubrádio, ktorému vzali licenciu a vysiela tak na internete, dosiahne svojimi správami 12 percent poslucháčov – napísal denník Népszava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet