Na hlavný obsah

Britské ministerstvá mali špehovať kritikov vlády. Hrozí im, že nebudú môcť rečniť na vládnych podujatiach

Praktiky odhalili novinári denníka The Guardian.

Britské ministerstvá mali špehovať kritikov vlády. Hrozí im, že nebudú môcť rečniť na vládnych podujatiach
Na snímke Alžbetina veža, známa pod názvom Big Ben, v Londýne. Foto: TASR/AP

Investigatívni novinári denníka The Guardian odhalili najmenej 15 vládnych oddelení, ktorých zamestnanci špehujú a vytvárajú zložky s expertami kritizujúcimi vládu. Úradníci ministerstiev prezerajú sociálne platformy, využívajú internetové vyhľadávanie a analyzujú komentáre kritikov.

Odborníkom kritizujúcim vládu a jej politiku počas posledných piatich rokov hrozí, že nebudú rečniť na podujatiach organizovaných ministerstvami. Experti, ktorí sa ocitli na vládnych zoznamoch tvrdia, že ide o praktiky diktatúry a nie demokracie.

Podľa denníka špehovanie expertov praktizujú napríklad úradníci ministerstva zdravotníctva, kultúry, médií a športu, ale aj životného prostredia a pôdohospodárstva. V jednom prípade sa úradníci pokúšali zrušiť konferenciu o vzdelávaní, a to z dôvodu, že rečníci kritizovali na sociálnej sieti stav školstva.

V inom prípade expert na chemické zbrane Dan Kaszeta pre The Guardian uviedol, že nezískal akreditáciu na Londýnsky obranný veľtrh, na ktorom mal mať kľúčový prejav, a to preto, že kritizoval migračnú politiku rezortu vnútra.

Odborníci tvrdia, že tieto praktiky im môžu zničiť kariéru, a zároveň sa čudujú, prečo rezorty míňajú verejné financie na špehovanie ľudí. Dodávajú, že vládnu politiku kritizovať neprestanú, práve naopak.

Advokáti zastupujúci odborníkov uviedli, že si ani netrúfajú odhadnúť, koľkých ľudí úradníci nezákonne sledujú, pričom tým porušujú ochranu údajov aj ľudské práva. Hovorca kabinetu premiéra Rishiho Sunaka uviedol, že sloboda prejavu je základom demokracie a smernice rezorty prehodnotia, uzatvára The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet