Na hlavný obsah

Na Islande zatvorili jednu z najväčších turistických atrakcií, hrozí tam sopečná erupcia

K erupcii prichádza každých štyri až päť rokov.

Na Islande zatvorili jednu z najväčších turistických atrakcií, hrozí tam sopečná erupcia
Modrá Lagúna na Islande. Foto: X/Blue Lagoon Iceland

Geotermálne kúpele Modrá lagúna, ktoré sú jednou z najväčších turistických atrakcií na Islande, dočasne zatvorili pre intenzívnu seizmickú aktivitu vyvolávajúcu obavy z možnej sopečnej erupcie. Rezort zostane zatvorený do 16. novembra.

Oblasť okolo hory Þorbjörn na polostrove Reykjanes viac ako dva týždne denne zasahujú stovky menších zemetrasení v dôsledku hromadenia magmy zhruba päť kilometrov pod zemou. Podľa islandského meteorologického úradu sa pôda v regióne od 27. októbra zvýšila o 9 centimetrov bez toho, aby vykazovala bezprostredné známky erupcie.

Len za 24 hodín do štvrtkového poludnia podľa úradu na polostrove udrelo zhruba 1 400 zemetrasení. Jedno z nich malo magnitúdo 4,8.

Vedci pozorne sledujú situáciu pre náznaky, že by sa seizmická aktivita približovala k povrchu. To by mohlo naznačovať, že magma preráža zemskú kôru, uviedol meteorologický úrad. Zatiaľ nič také nespozorovali. Situácia by sa však podľa úradu mohla rýchlo zmeniť.

Na Islande, ktorý leží nad vulkanickým ohniskom v severnom Atlantiku, dochádza v priemere k erupcii každých štyri až päť rokov. Predchádzajúce erupcie na polostrove Reykjanes sa vyskytli v odľahlých údoliach bez toho, aby spôsobili škody.

Zatiaľ čo vedci tvrdia, že je to pravdepodobný výsledok súčasnej aktivity. Vznikajúci magmatický kozub, by mohol vybuchnúť menej ako tri kilometre od Modrej lagúny. V najhoršom prípade by láva ohrozila mesto Grindavík a Modrú lagúnu spolu s potrubím vedúcim horúcu vodu do tisícok domov vykurovaných geotermálnou energiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet