Na hlavný obsah

Na Vianoce si nepriplatíme len za potraviny. Drahšie sú aj tieto obľúbené darčeky

Najviac zdražela drogéria.

Na Vianoce si nepriplatíme len za potraviny. Drahšie sú aj tieto obľúbené darčeky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za tohtoročné vianočné nákupy zaplatíme viac ako vlani. A netýka sa to len potravín. Viac zaplatíme aj za darčeky. Odborníci na financie radia, aby si peniaze na ne – domácnosti nepožičiavali. Na zodpovednosť vyzýva aj Národná banka Slovenska (NBS).

Potravinový nákup na Vianoce vyjde o takmer 10 percent drahšie v porovnaní s minulým rokom. Ceny najviac poskočili pri cukrovinkách, ktoré do košíkov vkladáme už na Mikuláša.

„Tam ten nárast je aktuálne o 18 percent, ale 12 percent si priplácame napríklad aj za chlieb a obilniny a taktiež aj za ryby a morské plody. Potom drahšie nás vychádzajú aj mliečne výrobky o takmer osem percent, napríklad za mäso, mäsové výrobky tam si priplácame vyše deväť percent,“ priblížila analytička Eva Sadovská.

Zdražovaniu a jeho vplyvu na vianočné nákupy sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Zdražovanie neobišlo ani tovary, ktoré nakupujeme pod stromček najčastejšie. „Budeme platiť viac za drogériu, tam je to viac ako osem percent, priplatíme si aj za knihy, tam je ten medziročný nárast aktuálne o 5,4 percenta , hračky sú drahšie o 4,5 percenta, ale napríklad kávovar, mobilný telefón, alebo aj počítač, tak za toto si priplácame 2-3 percent oproti minulému roku,“ pokračovala Sadovská.

Niektoré domácnosti si musia požičať

Niektoré domácnosti si na darčeky požičiavajú. Práve v tomto období banky poskytujú najviac úverov.

„Ľudia vždy by mali zodpovedne pristupovať k tomu, že aké úvery si zoberú, ako budú tie úvery nastavené. Pretože nie je to len ten prvý moment, že si niečo možno za tie peniaze kúpim, ale to bremeno treba niečo v podstate dlhú dobu,“ uviedol riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák.

Zadlžovanie sa pre vianočné nákupy neodporúčajú ani odborníci na financie. Pripomínajú, že každé požičané peniaze treba vrátiť a že každý takýto úver niečo stojí.

„Už klasicky sú najväčším problémom Vianoc spotrebiteľské úvery, práve preto, lebo si ľudia neuvedomujú, aké spotrebiteľské úvery si používajú,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Finančného Kompasu Matej Dobiš.

„Najčastejšie sa používa či už povolené prečerpanie účtu, alebo kreditná karta, vzhľadom na to, že sa dajú jednoduchšie vybaviť a ľahšie sa s nimi operuje,“ dodal odborník na financie portálu FinGO.sk Zoltán Čikes.

Na druhej strany sú však nevýhodné, s 11 až 20-percentným úrokom. Pozor si treba dať aj pri nákupoch na splátky. Niektorí obchodníci ich ponúkajú aj bez navýšenia, avšak aj v tomto prípade ide o výdavok, ktorý treba splácať aj niekoľko mesiacov po Vianociach.

Prehľad výšky úrokov

Pre lepšiu predstavu, pridáme aj prehľad výšky úrokov na pôžičkách. Pri spotrebnom úvere dosahujú od necelých piatich do takmer 13 percent. Pri nebankovej pôžičke môžu dosiahnuť až 25 percent. A potom je tu napríklad možnosť povoleného prečerpania účtu – v takom prípade je úroková sadza necelých 20 percent.

Na ukážku aj jeden konkrétny príklad. Ak si požičiate 800 eur na jeden rok, pri spotrebnom úvere preplatíte šesť percent, čo je niečo viac ako 26 eur. Ak siahnete po nebankovej pôžičke – suma sa navýši o 66 Eur. Pi povolenom prečerpaní na účte zaplatíte viac o takmer 20 percent, čo pri sume 800 eur znamená vyše 59 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika