Na hlavný obsah

Napätie medzi Čínou a Taiwanom opäť stúpa. Čínska armáda vyslala k ostrovu 20 bojových lietadiel

Pevninská Čína si nárokuje Taiwan ako súčasť svojho územia.

Napätie medzi Čínou a Taiwanom opäť stúpa.  Čínska armáda vyslala k ostrovu 20 bojových lietadiel
Ilustračná snímka stíhačiek F-16. Foto: TASR/AP

Čínska armáda vyslala k Taiwanu 20 bojových lietadiel, ktoré vo štvrtok (2. 11.) vstúpili do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany. Taiwan na to reagoval vyslaním svojho letectva, uviedlo vo štvrtok taiwanské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra Reuters.

Čínske lietadlá, medzi ktorými sa nachádzal nešpecifikovaný počet stíhačiek a bezpilotných lietadiel, vo štvrtok popoludní prekročili takzvanú stredovú líniu v Taiwanskom prielive, ktorá sa považuje za neoficiálnu hranicu medzi Čínou a Taiwanom. Taiwan k nim vyslal svoje letectvo, zatiaľ čo ich monitorovali raketové systémy.

Podľa nemenovaného taiwanského bezpečnostného predstaviteľa Čína zintenzívnením svojich vojenských aktivít v blízkosti Taiwanu vyvíja tlak na Spojené štáty, s ktorými v súčasnosti vedie rokovania na vysokej úrovni. Týmto spôsobom sa snaží zlepšiť svoju vyjednávaciu pozíciu.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa minulý týždeň na trojdňovej návšteve Washingtonu stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom, šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom a s poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom. Washington v utorok (31. 10.) uviedol, že Biden sa v novembri stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Čína túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.

Pevninská Čína si nárokuje Taiwan ako súčasť svojho územia. V posledných rokoch k nemu posiela svoje lietadlá takmer každodenne, najmä do juhozápadnej časti zóny protivzdušnej obrany.

Začiatkom tohto týždňa preplával cez Taiwanský prieliv americký torpédoborec Arleigh Burke, ktorý má na palube riadené strely, a kanadská fregata HMCS Ottawa triedy Halifax. Čína následne uviedla svoje jednotky do stavu pohotovosti.

Dve vojnové lode USA a Kanady preplávali cez prieliv aj 9. septembra. Spojené štáty a ich západní spojenci zvýšený pohyb vojenských plavidiel v Taiwanskom prielive aj v Juhočínskom mori obhajujú argumentom, že obe oblasti sú medzinárodnými námornými trasami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet