Na hlavný obsah

Nemecký pohár: Slováci posledný duel proti domácim hokejistom zvládli, na celkový triumf to napokon nestačilo

Slováci na Nemeckom pohári obsadili konečné druhé miesto.

Nemecký pohár: Slováci posledný duel proti domácim hokejistom zvládli, na celkový triumf to napokon nestačilo
Na snímke gólová radosť hráčov Slovenska v záverečnom zápase Nemecko - Slovensko. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti zvíťazili vo svojom záverečnom zápase na Nemeckom pohári 2023 nad domácim výberom 2:1. V 34. ročníku tradičného merania síl hokejistov štyroch krajín v Landshute predtým zdolali Rakúsko 7:1, prehrali s Dánskom 3:4 a obsadili konečné 2. miesto.

Vlani skončili zverenci Craiga Ramsayho na poslednom 4. mieste, predtým sa z celkového víťazstva tešili v rokoch 1997, 2006, 2011 a 2016.

V zápase proti domácemu výberu potrebovali Slováci zvíťaziť o dva góly, tento cieľ začali napĺňať už po 66 sekundách. Po prihrávke Jozefa Baláža si pripísal prvý reprezentačný gól Matej Kašlík.

Na ďalší gól čakalo 4200 divákov do tretej tretiny a opäť padol do bránky Nemecka. V presilovej hre sa presadil Lukáš Cingel. Štyri minúty pred koncom však skóroval v presilovke Leonard Pföderl a zabezpečil Nemcom turnajový triumf.

Nemecko – Slovensko 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Góly: 56. Pföderl (Eder) – 2. Kašlík (Baláž), 43. Cingel (Čerešňák, Okuliar). Rozhodovali: Schukies, Iwert – Jürgens, Wölzmüller (všetci Nem.), vylúčení: 4:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4200 divákov.

Nemecko: Bugl – Zimmermann, Kälble, Fohrler, Ukbekile, Köhler, Möser – Kammerer, Samanski, Pföderl – Ehl, Pfaffengut, Eham – Eder, Wiederer, Üffing – Appendino, Brunnhuber, Schinko


SLOVENSKO: Hlavaj – Gajdoš, Čerešňák, Ivan, Bučko, Beňo, Golian, Korenčík, Hain – Minárik, Cingel, Faško-Rudáš – Okuliar, Roman, Hrehorčák – Kašlík, Baláž, Paulovič – Kusko, Šiška, Kukuča

 Slováci mali výborný vstup do zápasu, keď už po 66 sekundách otvoril skóre Kašlík po prihrávke Baláža a pripísal si prvý gól v reprezentácii. Nemci potom pohrozili po strele Üffinga, na opačnej strane zakončil bekhendom do brankára Faško-Rudáš. Výborné príležitosti mali aj Hrehorčák a Kukuča, ale ani im sa nepodarilo skórovať. Úspešné zákroky si pripísal aj Hlavaj, najviac práce mal po skrumáži v 14. minúte.


 V druhej tretine prišli prvé veľké šance Nemcov po faule Minárika, ale Hlavaj sa blysol po strelách Samanského a Pföderla. Čerešňák potom výborne našiel vracajúceho hráča z trestnej lavice, ale Minárikovi v nájazde chýbala rýchlosť.

Slovenský brankár vytiahol ďalší vynikajúci zákrok v polovici zápasu po strele Ukbekileho, ale odolávať potom musela aj obrana Nemcov. Dobrý ofenzívny hokej pokračoval počas celej druhej tretiny, ale gól do jej konca nepadol.

V úvode tretieho dejstva napálil puk do žŕdky Paulovič počas presilovky, o pár sekúnd neskôr ju využil po prihrávke Čerešňáka útočník Cingel. Pod veľký tlak dostali Nemci Slovákov v 55. minúte počas presilovej hry, ale brankár Hlavaj predviedol niekoľko bravúrnych zákrokov. Potom však prišla nešťastná chvíľa Okuliara, keď zasiahol súpera hokejkou a presilovku využil Pföderl. V závere mohli ešte Slováci streliť potrebný gól, ale Okuliarovu strelu vytesnil Bugl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport