Na hlavný obsah

Neobsahuje konkrétne opatrenia a ani plán budúcnosti Slovenska: Opozičné strany reagujú na vládny program

Program kritizujú Matovič, Krúpa, Hajko i Šimečka.

Neobsahuje konkrétne opatrenia a ani plán budúcnosti Slovenska: Opozičné strany reagujú na vládny program
Na snímke zľava Michal Šimečka (PS), Igor Matovič (Slovensko), Juraj Krúpa (SaS) a Jozef Hajko (KDH). Foto: TASR/Jakub Kotian, Jaroslav Novák, Pavol Zachar, koláž RTVS

Opozičné strany reagujú na programové vyhlásenie vlády. Zhodujú sa napríklad v tom, že neobsahuje konkrétne opatrenia a plán do budúcnosti pre Slovensko.

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič tvrdí, že trojkoalícia do programového vyhlásenia nepriamo napísala, že chce zrušiť rodičovský príspevok, pričom pred voľbami sľúbila, že to neurobí.

„To je citát Roberta Fica, ktorý povedal, že nebude rušiť nič z toho, čo ľudia majú. Aká je realita? Stačí si prejsť programové vyhlásenie vlády. Všetkým dôchodcom, rodičom detí, ktorí pracujú na Slovensku, chcú ukradnúť rodičovský dôchodok,“ uviedol Matovič.

Reakcie predstaviteľov opozície v relácii Správy RTVS zhrnul redaktor Jakub Horáček:

Juraj Krúpa zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) kritizuje, že programové vyhlásenie sa nedostatočne venuje obrannej politike štátu aj v súvislosti s tým, že Rusko napadlo nášho suseda. Podľa neho sa dokument zameriava skôr na opatrenia v zbrojnom priemysle.

„To sú len útržky. Tu sú iné priority, tu je vlastne modernizácia, budovanie ťažkej mechanizovanej brigády, protivzdušná obrana. Plus spolupráca s partnermi a spojencami. Toto sú všetko veci, ktoré mi tam chýbajú,“ kritizoval Krúpa.

„Ako sme si prelistovali tento dokument, tak tam chýba jedna vážna vec a to je, z čoho sa všetky tie opatrenia budú financovať, nie je tam rozobratý vplyv na verejné financie,“ povedal člen predsedníctva hnutia Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Jozef Hajko.

Podľa šéfa Progresívneho Slovenska (PS) Michala Šimečku programové vyhlásenie neobsahuje žiadny plán pre budúcnosť Slovenska.

„Špeciálne pokiaľ ide o naštartovanie ekonomického rastu, pokiaľ ide o modernizáciu našich malých a stredných firiem, pokiaľ ide o zlepšovanie postavenia práve slovenských firiem, tam by som očakával oveľa jasnejší plán,“ skonštatoval Šimečka.

Líder PS chce o programovom vyhlásení diskutovať s ministrami v parlamente. Predpokladá však, že opoziční poslanci s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú hlasovať za vyjadrenie dôvery vláde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko