Na hlavný obsah

Niekde sa píše o zvyšovaní daní, inde o ich znižovaní: Odborníci hodnotia programové vyhlásenie vlády

Analytici sa vyjadrili k programovému vyhláseniu vlády Roberta Fica.

Niekde sa píše o zvyšovaní daní, inde o ich znižovaní: Odborníci hodnotia programové vyhlásenie vlády
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Viacerým odborníkom chýba vo vládnom dokumente popis, ako chcú svoje opatrenia zaplatiť. Program na najbližšie štyri roky v oblasti financií sa zdá niektorým analytikom príliš všeobecný, niekedy až protichodný.

„V časti o udržateľnosti verejných financií sa hovorí o zvyšovaní daní, v niektorých častiach zase o znižovaní daní. Niekedy aj tej istej, takže nemáme úplne jasný prehľad, ako chce vláda konsolidovať verejné financie,“ povedal analytik VÚB banky Michal Lehuta.

Jasné je iba to, že deficit verejných financií chce vláda znížiť o pol percenta HDP. Týka sa to však iba roku 2024, a nie je zrejmé, ako bude postupovať v ďalších troch – teda počas celého volebného obdobia.

Rozhovorom s analytikmi sa v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

„Vyrušujú nás tiež nápady na sektorové zdaňovanie. Zatiaľ okrem bánk je tam neurčito. Treba si uvedomiť, že ak niekto investuje, tak chce zarobiť a má nadzisky. Nie je však cesta, aby sme ich zdaňovali a oni nám budú odchádzať,“ uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Ohlásená vyššia daň z cigariet či z alkoholu podľa analytika ľudí od nich neodradí, no verejným financiám môže pomôcť. Rovnako tak vyššia daň z nehnuteľností, ktorú chceli zaviesť viaceré vlády, no vždy neúspešne.

„Limit, že prvá nehnuteľnosť by sa nezdaňovala, ochráni nízkopríjmové skupiny, ktoré by mohlo zvýšenie daní najviac zasiahnuť,“ myslí si Lehuta.

„Vzhľadom na pomerne nízke očakávania, hodnotím pozitívne, s čím prišiel rezort školstva. Opatrenia, ako napríklad zavedenie nového priebežného testovania žiakov, by mali priniesť novú spätnú väzbu. V zahraničí sa to dobre osvedčuje,“ podotkol analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) pre oblasť školstva Róbert Chovanculiak. Odborníkovi však chýbajú dlhodobejšie plány, ktoré by školy posunuli na vyšší level.

Zmeny v školstve trvajú pomerne dlho

„Školstvo je problematické z toho pohľadu, že je tam vysoká miera zotrvačnosti. Keď chceme niečo zmeniť, tak to zvyčajne trvá pomerne dlho. Potrebujeme robiť opatrenia, ktoré nemajú krátkodobý efekt,“ dodal analytik INESS-u.

„V doprave sú zachytené všetky veci, čiže písal to človek s praxou. Je tam spomínaná diaľnica do Košíc, a nielen do Košíc, ale až na Ukrajinu,“ zhodnotil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Termíny, kedy by sme sa jej mohli dočkať, vláda nepíše. Spomína iba nový medzirezortný tím, ktorý má výstavbu diaľníc urýchliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko