Na hlavný obsah

Nežná revolúcia bola výnimočná. Racionálny dialóg však v dnešných časoch prekričali urážky, uviedol P. Pellegrini

Podotkol, že nádej však netrvala dlho.

Nežná revolúcia bola výnimočná. Racionálny dialóg však v dnešných časoch prekričali urážky, uviedol P. Pellegrini
Na snímke Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: RTVS

Predseda strany Hlas-SD a šéf Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini v predvečer 34. výročia Nežnej revolúcie v príhovore uviedol, že „revolúcia bola ojedinelá a výnimočná udalosť v dejinách celej Európy“.

„Svet v nemom úžase hľadel, ako sa otočenie kormidla dejín neudialo na báze nenávisti a krviprelievania, ale pokojným prevzatím moci. Nebolo to nenávistné volanie po pomste, ale spojenie sa celého národa,“ povedal Pellegrini.

Alexander Dubček podľa neho nebol náhodnou tvárou revolúcie. „Vytváral symbolickú kontinuitu s rokom 1968, kedy volanie po slobode bolo potlačené cudzími tankami. Bol garanciou toho, že sociálnodemokratické hodnoty budú jednou z priorít každej poprevratovej vlády,“ dodal predseda NR SR.

Podotkol, že nádej však netrvala dlho. „Novembrové národné zjednotenie nahradila nemorálna individuálna privatizácia. Jej dôsledkom vznikla zo dňa na deň stratená generácia, ktorá stále čaká na to, kedy jej splatíme svoj dlh,“ skonštatoval.

November 1989 podľa Pellegriniho otvoril priestor na slobodnú diskusiu. „Racionálny dialóg však v dnešných časoch prekričali urážky, agresivita vo verejnom priestore a netolerancia v politike,“ kritizoval. Myslí si, že slobodný názor nemá byť len „zbraňou“ na to, ako niekoho uraziť a ponížiť.

Celý prejav si môžete pozrieť tu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko