Na hlavný obsah

Samosprávy kritizujú pokuty za záškoláctvo: Školu vynechávajú najmä deti zo sociálne slabších rodín

Pokuty považujú za neefektívne.

Samosprávy kritizujú pokuty za záškoláctvo: Školu vynechávajú najmä deti zo sociálne slabších rodín
Ilustračný obrázok Foto: RTVS

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a komisár pre deti chcú zmeniť spôsob postihovania záškoláctva. Od začiatku tohto roka platí novela zákona, podľa nej majú mestá a obce povinnosť dávať pokuty rodičom detí, ktoré nechodia do školy. Podľa samospráv to nie je efektívne.

V Krompachoch na východe Slovenska majú dlhodobý problém so záškoláctvom. Podľa primátora pokuty problém neriešia. „V roku 2022 bolo okolo 26-tisíc vymeškaných hodín, neospravedlnených. Av roku 2023 to bolo okolo 32-tisíc. Ide väčšinou o deti z menej solventnejších rodín, ktoré majú problém so zabezpečovaním základných činností rodiny,“ priblížil primátor Krompách Dárius Dubiňák.

Viac o trestoch pre rodičov zisťovali redaktorky RTVS Marie Balážová Melníková a Karolína Janičíková :

ZMOS kritizuje novelu o postihovaní záškoláctva spolu s komisárom pre deti Jozefom Mikloškom. Podľa nich majú so záškoláctvom problém najmä sociálne slabšie rodiny.

„Zbytočne sa zvýšila administratívna záťaž pre samosprávu. A zbytočne sa zvýšila záťaž aj vo vzťahu k domácnostiam, kde pokuta vlastne nič nevyrieši, lebo nemá byť z čoho zaplatená,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Bôžik.

„Keď už rodič vykonáva činnosť, ktorá vedie k tomu, že dieťa je záškolák, tak vymyslieť formu alternatívneho trestu,“ skonštatoval Mikloško.

Zapojiť sa môžu aj samosprávy

Zakladateľ občianskeho združenia eduRoma Vladimír Rafael hovorí, že alternatívne riešenia môžu priniesť aj samosprávy. „Dobre nastaviť autobusové grafikony tak, aby deti naozaj na čas a bezpečne mohli chodiť do školy, ale aj zo školy. To mnohé samosprávy nerobia,“ dodal.

Pomôcť by mohli aj sociálni pracovníci v obciach a mestách. „Aby sprevádzali deti na autobus, prípadne dospelý dozor, ktorý deti bezpečne a načas dopraví do školy. Pravidelná komunikácia sociálneho pedagóga medzi školou a danou obcou alebo lokalitou,“ objasnil Rafael.

ZMOS a komisár pre deti sú za to, aby sa riešenie problému na úrovni samospráv vrátilo do pôvodného stavu, keď pokuta bola len jednou z možností, ako postihovať záškoláctvo. O tejto téme chcú rokovať aj s novým ministrom školstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko