Na hlavný obsah

Obec Svinia zrušila mimoriadnu situáciu. Rodiny, ktoré prišli o domov pre požiar, už bývajú v novom

Oheň pripravili o strechu nad hlavou 90 ľudí.

Obec Svinia zrušila mimoriadnu situáciu. Rodiny, ktoré prišli o domov pre požiar, už bývajú v novom
Rómovia už bývajú v novom. Foto: RTVS

Obec Svinia v Prešovskom okrese zrušila mimoriadnu situáciu. Vyhlásila ju ešte v marci. Dvanásť viacpočetných rodín prišlo po požiari o strechu nad hlavou. Teraz už bývajú v novom. Samospráva končí s prácami pred ukotvením novej strechy.

Bol to najväčší požiar v tejto časti obce. Oheň pripravili o strechu nad hlavou 90 ľudí.

Novým domom sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Časť rodín prichýlili príbuzní a o viac ako 30 ľudí sa postarala obec. Ich dočasným domovom bolo komunitné centrum a jedna unimobunka. Najrýchlejším riešením, ako ďalej, bolo svojpomocné postavenie nového objektu s príspevkami rezortu práce a sociálnych vecí na nákup materiálu a zdrojmi z obce.

„Uvoľnili sme 30-tisíc pre výstavbu strechy, lebo bez strechy z tej budovy nič nebude,“ uviedol starosta obce Svina Miroslav Nawrat.

Budú mať aj novú strechu

Už o pár dní budú mať rodiny aj novú strechu. „Niektoré rodiny sa maximálne snažili, s niektorými to bolo ťažké lámanie,“ dodal starosta obce Svina.

Roboty sa chytil aj pán Červeňák, jeho rodina má 19 členov. „Sme si vymurovali všetko sami. Jeden druhému sa poukazovalo ako sa tu má robiť,“ uviedol obyvateľ obce Marián Červeňák.

Aj keď pani Giňová je vdova, pomocníci pri výstavbe jej nechýbali.

„Zať mi pomáhal stavať tie múry a teraz tak bývam,“ spresnila obyvateľka obce Eva Giňová.

„Obec teraz uťahuje opasok. K uvoľneným peniazom na strechu musí pripočítať ďalšie za škody, ktoré spôsobili dočasne bývajúci v komunitnom centre a na mobilných toaletách, ktoré slúžili rodinám po požiari,“ spresnil Obecný úrad Svinia.

„Len škoda po poslednom incidente v komunitnom centre bola vyčíslená na 800 eur. Išlo o rozbité okná a umývadlo. Rieši to už aj polícia,“ vysvetlil Obecný úrad Svinia.

„Trošku bol môj syn opitý, zaplatíme. Ľutuje to teraz,“ dodala obyvateľka obce žijúca v komunitnom centre Viera Červeňáková.

Rodiny ešte budú musieť vybaviť nové príbytky nábytkom i pieckami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny