Na hlavný obsah

Objavujú sa správy o možnom pokoji zbraní v pásme Gazy. Izrael ich však popiera

Príbuzní unesených Izraelčanov boli informovaní o "významnom pokroku" vo vyjednávaniach.

Objavujú sa správy o možnom pokoji zbraní v pásme Gazy. Izrael ich však popiera
Izraelskí vojaci kráčajú v oblasti pri hraniciach s pásmom Gazy. Foto: TASR/AP

Jordánsky denník Al-Ghad s odvolaním sa na predstaviteľa Hamasu napísal, že v pondelok (20. 11.) dopoludnia začne v pásme Gazy platiť pokoj zbraní medzi týmto radikálnym palestínskym hnutím a Izraelom.

Izrael to ale vzápätí podľa agentúry DPA poprel. Server Haarec však napísal, že príbuzní unesených Izraelčanov boli informovaní o „významnom pokroku“ vo vyjednávaniach s Hamasom.

Podľa činiteľa Hamasu by mali boje dočasne ustať o 11.00 h miestneho času (10.00 h SEČ), čo by malo umožniť prepustenie aspoň časti zo zhruba 240 rukojemníkov, ktorých Hamas a ďalšie radikálne palestínske organizácie v Gaze zadržiavajú.

Jeden z izraelských činiteľov to rýchlo poprel a uviedol, že žiadna takáto dohoda nie je. Tomu, že sa možno blížia, ale naznačujú vyjadrenia politikov aj správy médií v posledných dňoch a hodinách.

Príbuzní unesených boli informovaní o značnom pokroku v rokovaniach aj o tom, že môžu trvať ešte niekoľko dní.

Podobne sa v nedeľu vyjadril izraelský veľvyslanec v USA Michael Herzog. Katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání, ktorého krajina rokovania pomáha sprostredkovať, zase oznámil, že šanca na dosiahnutie dohody medzi Izraelom a Hamasom sa zvýšila.

Podľa denníka The Washington Post by dohoda mala zahŕňať prerušenie bojov na najmenej päť dní a postupné prepustenie minimálne 50 rukojemníkov.

Palestínske radikálne hnutia sa rukojemníkov zmocnili pri nečakanom útoku na Izrael zo 7. októbra. Ten si popri tom vyžiadal na 1200 obetí, prevažne civilistov. Izraelská masívna odveta pripravila v Gaze o život na 13-tisíc ľudí, tiež prevažne civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet