Na hlavný obsah

Optimalizácia siete nemocníc bude pokračovať, nemocnice majú zároveň poskytovať plný rozsah starostlivosti

Vyplýva to z novely, ktorú schválili poslanci NR SR.

Optimalizácia siete nemocníc bude pokračovať, nemocnice majú zároveň poskytovať plný rozsah starostlivosti
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Optimalizácia siete nemocníc bude zatiaľ pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie.

Vyplýva to z novely zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu (22. 11.) večer schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Poslanci o nej rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Hlasovaním ukončili 3. schôdzu NR SR.

Ministerstvo zdravotníctva by po novom do konca roka malo vydávať rozhodnutia o podmienenom zaradení nemocníc do siete. Chce tým zabezpečiť kontinuitu poskytovania zdravotnej starostlivosti aj v nemocniciach, ktoré rozhodnutie v riadnom termíne nedostali.

Rozhodnutia o kategorizácii nedostali niektoré všeobecné a špecializované nemocnice. Od nového roku by tak neboli v zozname kategorizovaných nemocníc. V prvej podmienenej kategorizácii pritom boli uvedené ako zariadenia I. úrovne.

Rezort upozornil, že by tak mohlo prísť k významnému zásahu do dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti v určitých oblastiach Slovenska.

Podľa rezortu bolo potrebné upraviť zákon tak, aby ešte mohlo dôjsť k vydaniu rozhodnutí. „Nepochybne sa tým docieli zabezpečenie kontinuity a dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti v želanom rozsahu a kvalite,“ ozrejmil. Zaradenie nemocníc do siete je podľa neho tiež nevyhnutné na riadne pokračovanie v reforme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko