Na hlavný obsah

Pochopili sme, že čelíme niečomu úplne inému a nikto nám nepríde na pomoc. Člen domobrany z Pásma Gazy prehovoril o Hamase

Na slobodu sa počas prímeria dostalo desať Thajčanov.

Pochopili sme, že čelíme niečomu úplne inému a nikto nám nepríde na pomoc. Člen domobrany z Pásma Gazy prehovoril o Hamase
Na snímke člen domobobrany Imri Bunim. Foto: RTVS

Popri izraelskej dohode s Hamasom o prepustení 50 rukojemníkov si s Hamasom prostredníctvom Iránu vyrokovalo Thajsko prepustenie svojich občanov.

V rámci nej sa v piatok (24. 11.) na slobodu dostalo desať Thajčanov, ktorí pri hraniciach s Pásmom Gazy pracovali na farmách. Peklo z jedného kibucu, kde sa počas útoku ukrývala aj skupina Thajčanov, pre RTVS popísal člen miestnej domobrany.

Útok Hamasu siedmeho októbra sa nevyhol ani piatim tisíckam Thajčanov, ktorí pri hraniciach Pásma Gazy pracovali ako pomocníci na farmách.

Príbeh prepustených Thajčanov priniesol v relácii Správy RTVS redaktor v Izraeli Matej Šulc:

Žili aj v kibuci Reim, ktorý sa nachádza pár stoviek metrov od miesta masakru na hudobnom festivale, kde teroristi povraždili viac ako 300 ľudí. Práve odtiaľ prichádzali teroristi priamo ku kibucu. Obrana osady vtedy stála iba na šiestich členoch domobrany.

„Boli sme na tomto mieste a tu sme pochopili, že čelíme niečomu úplne inému a nikto nám nepríde na pomoc. Pochopili sme, že sme na to sami. Videli sme, že vojenská základňa je pod útokom a napadli aj všetky ostatné osady, takže oni nám na pomoc neprídu,“ priblížil obyvateľ kibucu Reim Imri Bunim.

Kým sa štyri stovky Izraelčanov, ale aj Thajčanov, skrývali v domoch, Imri bojoval. Šiesti sa rozdelili do dvojíc, pričom podľa Imriho čelili minimálne stovke teroristov.

„Keď sme zbadali teroristov, vystrelili sme na nich jednu alebo dve guľky, potom sme sa stiahli a utekali medzi domami na druhé miesto. Chceli sme im dať pocítiť, že sme viacerí ako dvaja,“ povedal Bunim.

Imri mal vtedy po svojom boku skúseného veliteľa domobrany a kamaráta, s ktorým sa pozná 20 rokov. „Nikdy sme nezastavovali, stále sme boli v pohybe. Jedným smerom a výstrel, druhým smerom, výstrel, potom ešte tam, výstrel a zasa sme utekali dookola,“ opísal Imri Bunim.

Po troch hodinách prišli na pomoc policajti a postupne začali teroristov premáhať. Počas bojov sa prišla na farmu skryť aj skupina Thajčanov z neďalekej farmy. Niektorí z nich, ktorí to nestihli, sa potom stali obeťami teroristov alebo ich zobrali do Gazy ako rukojemníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet