Na hlavný obsah

Pojednávanie v kauze Dobytkár: Na súde vypovedal predseda paralympijského výboru Riapoš

Medzi obžalovanými sú aj nitriansky podnikateľ Bödör či finančník Kvietik.

Pojednávanie v kauze Dobytkár: Na súde vypovedal predseda paralympijského výboru Riapoš
Na snímke predseda SPV Ján Riapoš. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na pojednávaní v kauze Dobytkár v pondelok (13. 11.) vypočuli predsedu Slovenského paralympijského výboru Jána Riapoša. A to preto, že kedysi spolupracoval s obžalovaným podnikateľom Petrom Kubom.

Medzi obžalovanými sú aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör či finančník Martin Kvietik. Ten na pojednávanie neprišiel.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) rozbehla akciu Dobytkár ešte v roku 2020. Stala sa z nej jedna z najväčších korupčných káuz v histórii Slovenska.

Kauzu Dobytkár v relácii Správy RTVS sledoval redaktor Timotej Pisch:

Súvisí najmä s agrodotáciami v štátnej Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). V korupčnej chobotnici figuruje aj spoločnosť Roko, ktorá robila roky marketing Slovenskému paralympijskému výboru.

„Z mien, ktoré tu odzneli, poznám iba pána inžiniera Kubu, ako zástupcu spoločnosti Roko. O tom, čo predniesol prokurátor, nemám žiadnu vedomosť. Neviem sa k tomu vyjadriť, nepoznám ani súvislosti,“ povedal predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš na súde.

Kuba nechcel komentovať výpoveď Riapoša

Peter Kuba nechcel komentovať výpoveď Jána Riapoša pred kamerou. Urobili tak však právni zástupcovia ďalších obžalovaných.

„Ako to vidíte a myslím si, že to pán Kuba aj dobre zhodnotil, že to je v podstate úplne zbytočný svedok ku kauze Dobytkár, pretože nehovorí o žiadnej legalizácii finančných prostriedkov, proste o ničom, čo by s prípadom súviselo. Je to len naťahovanie sporu,“ myslí si advokátka Ľubomíra Partiku Iveta Lenčéšová.

„Ide o nepochopenie prokurátora, poukazovali sme na to už predtým, že obžaloba je veľmi nejasná. Prokurátor nechápe základné inštitúty,“ povedal obhajca Norberta Bödöra Marek Para.

Dozorový prokurátor videl vo výsluchu Jána Riapoša zmysel, zatiaľ však nepovedal aký. „Nebudem sa vyjadrovať a nebudem predčasne hodnotiť jednotlivé dôkazy separátne. Bude to zhrnuté na konci, keď príde čas na záverečné reči,“ vysvetlil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Rastislav Hruška.

Pojednávanie v kauze Dobytkár bude pokračovať na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 7. decembra. Senát zatiaľ neurčil, čím sa na ňom bude zaoberať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko