Na hlavný obsah

Politici by mohli dostávať vo verejnoprávnom vysielaní priestor s ohľadom na volebný výsledok, hovorí R. Michelko

Hosťom relácie Otvorene s Annou Vargovou bol Roman Michelko (SNS).

Politici by mohli dostávať vo verejnoprávnom vysielaní priestor s ohľadom na volebný výsledok, hovorí R. Michelko
Hostia v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Vláda Roberta Fica v pondelok (13. 11.) schválila svoje programové vyhlásenie. V utorok (14. 11.) o ňom začnú rokovať poslanci Národnej rady SR.

Vláda, ako sa uvádza v programovom vyhlásení, plánuje presadiť právny a ekonomický rámec rozdelenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie – Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas.

Poslanec parlamentu a predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) v relácii Otvorene s Annou Vargovou povedal viac o tom, aké zmeny by sa mohli udiať vo verejnoprávnom vysielaní. Zdôraznil, že zastúpenie predstaviteľov politických strán vo vysielaní by malo byť vyvážené.

Priestor, ktorý by mali mať politické strany k dispozícii, by sa mohol odvíjať aj od toho, aký výsledok dosiahli v parlamentných voľbách. „Garancia, že pokiaľ nejaký politický subjekt napríklad dosiahne 8 percent, tak nie je možné, aby sa tam dostal raz ročne. A naopak, nejaký subjekt, ktorý disponuje jednou poslankyňou, aby bol 20-krát za pol roka vo vysielaní verejnoprávnej televízie,“ vyjadril sa Michelko.

Michelko si predstavuje, že by mala byť „istá závislosť“ medzi mediálnou prezentáciou politických postojov tak, aby neboli niektoré „vysoko bonifikované“, a iné politické subjekty či prúdy „extrémne marginalizované“.

„Verejnoprávne médiá by mali poskytovať priestor pre vyjadrenie všetkých relevantných názorov. Keď je niekto tvárou verejnoprávnych médií, je nevhodné, aby bol jednostranne orientovaný,“ uzavrel Michelko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko