Na hlavný obsah

Práve zažívame najteplejší rok v histórii, tvrdí Copernicus. Teplota v októbri bola najvyššia od začiatku meraní

Nameraná priemerná októbrová teplota dosiahla 15,30 stupňa.

Práve zažívame najteplejší rok v histórii, tvrdí Copernicus. Teplota v októbri bola najvyššia od začiatku meraní
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Rok 2023 bude najteplejším rokom v histórii meraní. Oznámila to v stredu (8. 11.) v predstihu európska služba Copernicus po zverejnení údajov za október. Ten sa stal najteplejším októbrom v histórii meraní s priemernou teplotou vzduchu pri povrchu zeme 15,30 stupňa Celzia.

Podľa služby Copernicus je už takmer isté, že tento rok sa stane najteplejším rokom v histórii meraní. Rovnako ako predtým september, bol aj uplynulý október tým najteplejším v meraných dejinách. Nameraná priemerná teplota 15,30 stupňa je o 0,85 stupňa Celzia vyššia ako priemerná októbrová teplota v období 1991 až 2020. A o 0,40 stupňa vyššia ako v predchádzajúcom najteplejšom októbri v roku 2019.

Podľa programu EÚ pre monitorovanie atmosféry a klimatických zmien globálna teplotná anomália pre október 2023 bola druhá najvyššia zo všetkých mesiacov v súbore dát ERA5, ktorý využíva miliardy meraní zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc po celom svete, a to hneď po septembri 2023.

Minulý mesiac bol o 1,7 stupňa teplejší ako odhad októbrového priemeru za obdobie 1850 až 1900. To stanovili ako referenčné obdobie pred priemyselnou revolúciou.

Nízka úroveň morského ľadu

V doterajšom tohtoročnom kalendárnom roku, teda od januára do októbra, je priemerná globálna teplota pre rok 2023 najvyššia v histórii meraní – oproti predindustriálnemu priemeru o 1,43 stupňa. O 0,10 stupňa potom prvých desať mesiacov tohto roka prekonalo desaťmesačný priemer roka 2016, ktorý je doteraz najteplejším zaznamenaným kalendárnym rokom.

„V októbri 2023 došlo k výnimočným teplotným anomáliám, ktoré nasledovali po štyroch mesiacoch, keď boli prekonané globálne teplotné rekordy. Takmer s istotou môžeme povedať, že rok 2023 bude najteplejším rokom v histórii meraní. V súčasnosti je o 1,43 stupňa Celzia vyšší ako predindustriálny priemer, „konštatovala zástupkyňa riaditeľa služby Copernicus Samantha Burgessová.

Pre samotnú Európu bol tohtoročný október štvrtým najteplejším októbrom v histórii merania. Bol o 1,30 stupňa teplejším, ako je priemer z rokov 1991 až 2020.

Október bol okrem toho šiestym mesiacom v rade, keď rozsah antarktického morského ľadu zostal na rekordne nízkej úrovni pre toto ročné obdobie. Jeho mesačná hodnota bola o jedenásť percent nižšia ako priemer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet