Na hlavný obsah

Prípad žiačky z Jarovníc, ktorá sa počas pandémie nemohla učiť, nie je jediný. Na Slovensku môžu byť takých detí tisíce

K prípadu sa vyjadrila aj škola.

Prípad žiačky z Jarovníc, ktorá sa počas pandémie nemohla učiť, nie je jediný. Na Slovensku môžu byť takých detí tisíce
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Okresný súd v Prešove rozhodol, že štát pri vzdelávaní počas pandémie pochybil. Ide o prelomový verdikt, žalobu podala stará mama školáčky z obce Jarovnice. Počas pandémie sa deti vzdelávali online, dievča z osady však nemalo prístup k internetu.

Ami Ferjová bola počas pandémie v prvom ročníku. „Rada chodím do školy a mám rada biológiu a pán učiteľ ma veľmi dobre učí,“ prezradila pre RTVS žiačka základnej školy v Jarovniciach Ami Ferjová.

Po tom, ako štát rozhodol o dištančnom vzdelávaní, musela zostať doma. Nemali však internet a učiť sa preto nemohla. Jej stará mama nechcela, aby zaostala za ostatnými žiakmi. Obrátili sa na súd.

Viac o prípade žiačky z Jarovníc zisťoval v relácii Správy RTVS redaktor Robert Latta:

„Ja som sa bála, aby nezabudla to, čo by sa mala učiť,“ povedala stará mama žiačky Veronika Duždová. Škola hovorí, že sa držala pokynov rezortu školstva. Najprv žiakom dávala domov pracovné listy, neskôr prešla na online vyučovanie.

„Na online vyučovanie sme museli prejsť z dôvodu, že pomocní vychovávatelia nám odmietli distribuovať do rodín pracovné listy z dôvodu obavy o svoje zdravie,“ ozrejmil Ján Mašlej poverený vedením základnej školy v Jarovniciach.

Súd uznal, že štát pochybil, dopustil sa diskriminácie a žiačke priznal odškodné 3 000 eur. „Prijaté opatrenia mali reagovať na existujúcu nerovnosť v marginalizovaných skupinách, ktorým je aj rómska komunita,“ uviedla hovorkyňa Okresného súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Nejde o ojedinelý prípad

„Súd ako prvý vôbec na Slovensku a aj v Európe poukázal na takzvanú digitálnu priepasť, ktorej čelia mnohé znevýhodnené skupiny na Slovensku,“ priblížila advokátka Poradne pre občianske a ľudské práva Vanda Durbáková.

Nejde pritom o ojedinelý prípad. Obdobnú skúsenosť mali aj v komunitnom centre v Prešove. Štatutárny zástupca potvrdzuje, že systém online vyučovania nefungoval.

„Dôležité je, že sme oficiálne povedali, že tento prístup k vzdelávaniu zabezpečený nebol. Je naozaj teraz na Slovenskej republike a príslušných ministerstvách, aby s tým niečo robili,“ povedal štatutárny zástupca Peter Németh.

„Takých detí sú v rámci celého Slovenska možno stovky, tisíce, no a teraz možno aj ony budú žiadať nejaké to odškodnenie. Možno prídu, ja neviem, hromadné žaloby, ťažko povedať, že čo bude ďalej,“ povedal Ján Mašlej.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Rezort školstva v písomnom stanovisku uviedol, že rozsudok dostal písomne pred týždňom. O ďalšom postupe rozhodne po tom, ako ho preštuduje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny