Na hlavný obsah

S víkendom príde výrazné ochladenie. V týchto regiónoch sa dočkáme aj snehu

Platí aj niekoľko výstrah prvého a druhého stupňa.

S víkendom príde výrazné ochladenie. V týchto regiónoch sa dočkáme aj snehu
Archívna snímka z obce Skároš. Foto: TASR/František Iván

Nadchádzajúci víkend (24.-26. 11.) so sebou prinesie výrazné ochladenie. V niektorých oblastiach si vodiči budú musieť dať pozor aj na poľadovicu. Vyskytne sa aj silnejší vietor. Na svedomí to bude mať podľa webu Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) výrazný studený front s tlakovou nížou.

Piatok (23. november)

Spomínaná tlaková níž a studený front začnú na naše územie prenikať práve v piatok. V noci by malo byť zamračené, na viacerých miestach môže pršať, na severe a v stredných polohách však treba počítať so snežením. Zrážky sa miestami zmenia na mrznúce. Teplota klesne na 5 až 0 stupňov, miestami -2 stupne.

Cez deň je treba rátať, podobne ako v noci, so zväčšenou oblačnosťou. Tá so sebou prinesie prehánky či dážď na viacerých miestach. Objaviť sa môže aj poľadovica. K večeru by sa mohli snehové zrážky vyskytnúť aj v nižších polohách. Teplomery ukážu na väčšine územia hodnoty medzi 5 a 10 stupňami, v Žilinskom kraji, na Horehroní a na Spiši 1 až 5 stupňov.

Grafická predpoveď počasia na piatok 24. novembra.
Grafická predpoveď počasia na piatok 24. novembra.Foto: SHMÚ

Meteorológovia predpovedajú, že vo vyšších polohách môže v piatok v noci napadnúť do 15 centimetrov snehu. Cez deň očakávajú na severe v polohách od 500 m do šesť centimetrov nového snehu.

Výstrahy na piatok sa predbežne týkajú silného vetra. Platí pre štyri okresy na juhozápade krajiny a v tri na severe územia, kde môže dosiahnuť silu víchrice. Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou v piatok platí pre okresy na severe a východe krajiny.

Pred silným vetrom na horách výstrahami prvého a druhého stupňa varuje SHMÚ na strednom Slovensku. V šiestich okresoch môže vo vyšších polohách fúkať mohutná víchrica.

Sobota (25. november)

Prúdenie studeného, pôvodom arktického vzduchu na naše územie, bude pokračovať aj v sobotu. Meteorológovia očakávajú, že na Slovensku bude prevládať premenlivá, na severe veľká oblačnosť a sneženie.

„V noci miestami, cez deň na väčšine územia, sneženie alebo snehové prehánky,
najmä v Žilinskom a Prešovskom kraji. Na juhu spočiatku aj zmiešané zrážky. V horských oblastiach lokálne tvorba snehových jazykov,“ píše SHMÚ v predpovedi.

Grafická predpoveď počasia na sobotu 25. novembra.
Grafická predpoveď počasia na sobotu 25. novembra.Foto: SHMÚ

Teploty klesnú ešte nižšie, v noci na -2 až -7 stupňov, cez deň na -1 až 4 stupne. Na Kysuciach, Orave, Liptove a Hornom Spiši to bude len okolo 3 stupňov.

V noci a ráno zafúka len slabý vietor. Cez deň bude viať západný až severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 35 km/h, v nárazoch do 50 km/h. Aj v sobotu sa môže na severe územia vyskytnúť poľadovica, výstraha predbežne platí pre 16 okresov Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Výstraha pred poľadovicou v sobotu 25. novembra.
Výstraha pred poľadovicou v sobotu 25. novembra.Foto: SHMÚ

Nedeľa (26. novembra)

Prúdenie studeného arktického vzduchu na naše územie neprestane ani v nedeľu. Teploty výraznejšie klesnú aj na juhu a juhozápade krajiny.

Teplota v noci klesne na -1 až -6 stupňov, v údoliach miestami na -11 stupňov. Cez deň sa oteplí na maximálne -2 až 3 stupne, na Spiši a v Žilinskom kraji teplomery ukážu okolo -4 stupňov. Cez deň zafúka nárazový vietor, k večeru by mal podľa meteorológov zoslabnúť.

Sneženie však SHMÚ v nedeľu predpovedá len na severe Slovenska v okolí Liptovského Mikuláša, Popradu a Dolného Kubína.

Grafická predpoveď počasia na
Grafická predpoveď počasia na nedeľu 26. novembra.Foto: SHMÚ

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko