Na hlavný obsah

Sezóna kaprov vyzerá nadpriemerne, na Vianoce by o slovenské ryby nemala byť núdza

Na slávnostný výlov v Čičove sa bol pozrieť aj P. Pellegrini.

Sezóna kaprov vyzerá nadpriemerne, na Vianoce by o slovenské ryby nemala byť núdza
Výlov kaprov. Foto: RTVS

Slovenských kaprov by na vianočných stoloch malo byť tento rok dostatok. Sezóna vyzerá podľa rybárov nadpriemerne. Prvých tohtoročných kaprov slávnostne vylovili v Čičove pri Komárne.

Z Čičovského rybníka vylovili asi 15 ton kaprov. Dostať jednu tonu zo siete na vlečku trvá desať minút. „Pustíme ich dole z jazera sem dovnútra – to je lovisko. Máme tu nakladač, s ktorým tu nakladáme ryby. Potom ich triedime, vážime a nakladáme,“ priblížil rybár Štefan Jassa.

Slávnostnému výlovu kaprov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Rybolov má u nás vyše 700-ročnú tradíciu. O kaprov sa treba starať od jari. Rybári ich kŕmia aj ošetrujú. Problémy im teraz robia kormorány, ktoré ryby jedia. „Čo nezožerie, to zraní,“ priblížil Jassa.

Aj napriek náletom kormoránov skončí tohtoročná sezóna kaprov nadpriemerná. Na Vianoce ich bude dosť, no problém je, že Slováci slovenské sladkovodné ryby konzumujú málo.

„Ročná spotreba sladkovodných rýb je niekde okolo jedného kilogramu na obyvateľa. Odporúčaná dávka v rámci EÚ je niekde okolo 12-14 kg,“ uviedol prezident Združenia chovateľov rýb na Slovensku Michal Madžunkov.

Časť chovu dorovnávame dovozom

Dochovať kvalitné ryby pritom dokážeme. Kaprov asi 40 percent, zvyšok dovážame z Česka, no napríklad pri pstruhoch sme úplne sebestační. Pred Vianocami chcú rybári v každom kraji vyvesiť zoznam chovateľov, u ktorých si môžeme lokálne ryby kúpiť.

„Chceme propagovať spotrebu sladkovodných rýb, takisto chceme spropagovať samotné rybárstvo, aby ľudia videli, ako s rybou manipulujeme, že sa snažíme, aby sa ryby odvážali citlivo,“ povedal vedúci odboru výroby násad Slovenského rybárskeho zväzu Ján Gulas.

„Keby sme mali Vianoce dvakrát do roka, tak by konzumácia rýb stúpla o 100 percent,“ podotkol Madžunkov.

„Aj si myslím, že by sme nemali vymýšľať s tým, že zakazovať predávať živého kapra. Jesť slovenskú zdravú sladkovodnú rybu je to najlepšie, čo by sme mohli robiť,“ dodal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Zákaz predaja živých rýb je už roky témou. Ochranári upozorňujú najmä na stres a drastické praktiky, akými sa ryby dostávajú z rybníka na vianočný stôl. Tento rok však slávnostný výlov kaprov nesprevádzal protest ochranárov, ale opozičného hnutia Slovensko. Politici stáli vedľa rybníka s transparentom o 13. dôchodku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika