Na hlavný obsah

Špeciálnemu prokurátorovi D. Lipšicovi hrozí disciplinárne konanie. Podnet podal advokát odsúdeného M. Kučerku

Môžu za to vyjadrenia na tlačovej besede.

Špeciálnemu prokurátorovi D. Lipšicovi hrozí disciplinárne konanie. Podnet podal advokát odsúdeného M. Kučerku
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi hrozí disciplinárne konanie. Môžu za to vyjadrenia na tlačovej besede. Hovoril na nej o nahrávke medzi právoplatne odsúdeným bývalým vyšetrovateľom Mariánom Kučerkom a prokurátormi špeciálnej prokuratúry. Podnet podal advokát odsúdeného.

„Nielen že nikdy nepredložili nahrávku v celistvosti, ale aj tú malú časť, ktorú opakovane prehrávali, zostrihali,“ uviedol ešte 15. novembra špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Aj týmito slovami oboznamoval špeciálny prokurátor minulý týždeň verejnosť so znaleckým posudkom zvukovej nahrávky. Tú v minulosti púšťali predstavitelia strany Smer-SD na tlačových besedách.

Disciplinárnemu konaniu, ktoré hrozí Danielovi Lipšicovi, sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Podľa kriminalistickej expertízy je nahrávka, ktorá zachytáva rozhovor medzi prokurátorom Ondrejom Repom a bývalým vyšetrovateľom NAKA Mariánom Kučerkom, zostrihaná.

„Chcem opäť zdôrazniť, že rozhovor medzi mojim klientom a doktorom Repom, ako je zaznamenaný na tej časti nahrávky, ktorá bola uverejnená, vlastne nespochybnil ani doktor Repa,“ uviedol Kučerkov advokát Martin Bezák.

„Nie je pravdou, že prokurátori ÚŠP v minulosti potvrdili autenticitu nahrávky z uvedeného rozhovoru,“ píše sa v stanovisku Úradu špeciálnej prokuratúry.

Nahrávkou disponuje aj generálna prokuratúra

Kučerkov advokát tvrdí, že nahrávkou disponuje aj generálna prokuratúra, ktorá vyšetruje zločin vydierania. Nevie však povedať, v akej podobe alebo rozsahu. Posudok krátkej verzie si vyžiadala policajná inšpekcia, ktorá zas vyšetruje jej únik. Keďže ide o živú vec, advokát Kučerku sa obrátil na generálnu prokuratúru.

„Podali sme disciplinárny podnet z toho dôvodu, že z tlačovej konferencie doktora Lipšica z minulého týždňa je zjavné, že sa vyjadroval k veciam, ktoré nie sú právoplatne skončené, nie sú v dozore ÚŠP,“ vyhlásil Bezák.

Generálna prokuratúra zatiaľ takýto podnet neeviduje. Lipšic sa k hroziacej disciplinárke nechce vyjadriť. Ešte minulý týždeň však zdôvodňoval, prečo znalecký posudok zverejnil.

„Toto odborné vyjadrenie zverejňujem len so súhlasom mojich kolegov, ktorí sú v procesnom postavení poškodení v danom trestnom konaní. Trestné stíhanie pokračuje ďalej. To ja komentovať nechcem, nebudem,“ povedal Lipšic.

Ministerstvo vnútra, pod ktoré Úrad inšpekčnej služby spadá, nám odpovedalo, že v novembri sa začalo prípravné konanie a padli aj prvé obvinenia. Na koho konkrétne, nespresnilo.

„Poskytnutie akýchkoľvek informácií za súčasného stavu konania by mohlo zmariť alebo podstatne sťažiť objasňovanie a vyšetrovanie veci,“ skonštatoval hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Advokát Mariána Kučerku nám potvrdil, že jeho klienta v prípade úniku nahrávky opätovne obvinili. Prvé obvinenie pritom zrušili ako nezákonné a nedôvodné.

„Na rozdiel od prvého uznesenia o vznesení obvinenia, tu bol do toho uznesenia zakomponovaný už aj pán Pčolinský, a to bez toho, aby došlo k akémukoľvek posunu v dôkaznej situácie v tejto veci,“ hovorí Bezák.

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský ani jeho advokát nám na otázky neodpovedali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko