Na hlavný obsah

Štát je zodpovedný za segregáciu rómskych detí v Terni, rozhodol súd

Má dva roky na nápravu.

Štát je zodpovedný za segregáciu rómskych detí v Terni, rozhodol súd
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Okresný súd v Prešove rozhodol, že štát zodpovedá za segregáciu rómskych detí v škole v obci Terňa. Zároveň určil, že štátne inštitúcie musia prijať aj opatrenia, ktorými to napravia. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Škola v Terni nemala dostatočnú kapacitu. Obec tak vypovedala spoločný školský obvod Malému Slivníku. Štát však rozhodol, že žiaci zo susednej obce tam budú chodiť naďalej. Výsledkom je, že vo viacerých triedach sú výlučne rómski žiaci.

„Áno, máme takéto triedy z dôvodu, že väčšina žiakov našej školy je práve rómskych. Zhruba tých 70 percent,“ vysvetlil riaditeľ Základnej školy v Terni Pavol Tokár.

„Štát nám nariadil školský obvod pre Malý Slivník a z veľkého prílivu detí z Malého Slivníka sme museli zaviesť dvojzmennú prevádzku,“ povedal starosta obce Terňa Juraj Senderák.

Prípadu segregácie rómskych detí v škole v Terni sa v reportáži venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

Poradňa pre občianske a ľudské práva potom žalovala štát. „Aj Najvyšší súd (NS) SR vo svojich nedávnych rozhodnutiach jednoznačne konštatoval, že štátne inštitúcie zodpovedajú za segregáciu rómskych detí,“ uviedla advokátka poradne Vanda Durbáková.

S podnetmi najprv neuspeli, no NS SR prípad do Prešova vrátil. Tentoraz okresný súd rozhodol inak. „Súd v predmetnom spore rozhodol, že sa porušila zásada rovnakého zaobchádzania a konštatoval nepriamu diskrimináciu,“ priblížila hovorkyňa okresného súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Dva roky na nápravu

Štát má dva roky na nápravu. „Štát musí prijať účinné opatrenia, aby segregácii zabránil a nie sa nečinne prizerať a odvolávať sa na strohú, často zle interpretovanú dikciu školského zákona,“ skonštatovala sudkyňa okresného súdu v Prešove Diana Vlčková.

„Slovenský súd prvýkrát konštatoval a zaviazal štátne inštitúcie, aby vypracovali desegregačný plán, aby v určitom časovom horizonte desegregovali,“ dodala advokátka Durbáková.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Regionálny úrad školskej správy reaguje, že súdny spor takpovediac zdedil po bývalom odbore školstva okresného úradu. Či sa odvolá, ešte nevie.

„Po doručení písomného rozsudku, ktorý nám doručia, preštudujeme, a tak navrhneme ďalší postup,“ povedala riaditeľka Regionálneho úradu školskej správy v Prešove Mária Takáčová.

Rovnako rezort školstva reagoval, že sa k tomu nemôže vyjadriť, kým nedostane od súdu písomné rozhodnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny