Na hlavný obsah

Súkromné lietadlá celebrít produkujú enormné emisie. Medzi najväčšími znečisťovateľmi sú svetoznáme mená

Okolo 40 percent súkromných letov vôbec nevezie cestujúcich.

Súkromné lietadlá celebrít produkujú enormné emisie. Medzi najväčšími znečisťovateľmi sú svetoznáme mená
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Súkromné lietadlá patriace dvom stovkám celebrít, generálnych riaditeľov, oligarchov a miliardárov strávili od začiatku roka 2022 vo vzduchu spolu 11 rokov. Uhlíková stopa všetkých týchto letov, by zodpovedala celkovým emisiám takmer 40 000 Britov. Celkovo uskutočnili 44 739 ciest, napísal britský denník The Guardian.

Denník využil verejne dostupné zdroje a údaje, aby sledoval lety súkromných lietadiel patriacich celebritám a podnikateľom. Patrí tam aj Elon Musk, kapela The Rolling Stones, rodina Murdochovcov či americkej modelky Kylie Jennerovej.

Zo sledovania takmer troch stoviek súkromných lietadiel počas posledných 21 mesiacov vyplynulo, že celkovo vypustila odhadom 415 518 ton oxidu uhličitého.

Medzi najviac znečisťujúcimi lietadlami uvedenými v zozname bol Boeing-767 patriaci skupine The Rolling Stones. Jeho emisie sa odhadujú na 5 046 ton CO2. Zodpovedá to 1 763 spiatočným letom z Londýna do New Yorku v ekonomickej triede.

Lety kratšie ako 15 minút

Lietadlá vo vlastníctve Lawrence Strolla, miliardára a majiteľa tímu Aston Martin formuly 1, zaznamenali od začiatku roka 2022 celkovo 1 512 letov. Jeho súkromné lietadlá, vrátane dvoch vrtuľníkov, tiež uskutočnili najviac ciest trvajúcich 15 minút alebo menej.

Tridsaťdeväť lietadiel spojených s 30 ruskými oligarchami bolo zodpovedných za 30 701 ton CO2 (čo zodpovedá celkovej priemernej uhlíkovej stope približne tisícky Rusov). Patria sem Roman Abramovič, Leonid Michelson a nedávno zosnulý šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Tieto zistenia podľa denníka The Guardian potvrdzujú prudký nárast využívania súkromných lietadiel po pandémii covidu-19. V minulom roku dosiahla aktivita súkromných lietadiel v Európe najvyššiu úroveň od doterajšieho vrcholu v roku 2007. Podľa prognóz bude tento rok predaj súkromných lietadiel pravdepodobne najvyšší v histórii.

Nie každý analyzovaný let mal na palube svojho majiteľa. Približne 40 percent súkromných letov neprepravuje žiadnych cestujúcich. Lietadlá sa presúvajú aj vtedy, keď niekoho vyzdvihujú na určenom mieste. Mnohé lietadlá mohla tiež využívať rodina, priatelia alebo obchodní partneri alebo mohla byť zapožičané iným osobám.

Niektoré celebrity zmenili správanie

Zdá sa, že niektoré celebrity výrazne zmenili svoje správanie po tom, ako ich upozornili na nadmerné využívanie súkromných lietadiel.

Lietadlo Taylor Swiftovej bolo v období od januára do augusta 2022 videné vo vzduchu v priemere 19-krát mesačne. Odkedy sa kvôli tomu speváčka dočkala negatívnej publicity, klesla priemerná frekvencia letov na dva za mesiac.

Údaje denníka The Guardian vychádzali z informácií o letoch z dobrovoľníckej databázy OpenSky. Na odhad spotreby paliva a emisií boli použité verejne dostupné kalkulátory spoločností Conklin & de Decker a Eurocontrol.

Vzhľadom na to, že informácie mimo USA a Európy sú obmedzené, môžu byť skutočné počty letov súkromných lietadiel a množstvo ich emisií ešte o dosť vyššie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet