Na hlavný obsah

Tradíciu vedomostných olympiád na Slovensku ohrozuje nedostatok peňazí. Pre deti sú pritom veľmi dôležité

Predsedovia olympiád poslali otvorený list.

Tradíciu vedomostných olympiád na Slovensku ohrozuje nedostatok peňazí. Pre deti sú pritom veľmi dôležité
Študenti počas olympiády. Foto: RTVS

Organizácia vedomostných olympiád a súťaží na školách je ohrozená. Za posledných viac ako 20 rokov je ich finančná podpora stále rovnaká, teda nerastie so stále vyššími nákladmi. Predsedovia olympiád poslali ministrovi školstva otvorený list, aby problém riešil.

Na Slovensku je 70-ročná tradícia matematickej olympiády, podobne tak aj fyzikálnej, chemickej a mnohých ďalších. Zastrešuje ich ministerstvo školstva, no ich organizátori zápasia s nedostatkom peňazí. Chýba im minimálne 30-tisíc eur.

Viac o financovaní olympiád zisťovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

„Tých súťaží sa každoročne zúčastňuje viac ako 100 000 žiakov, to je obrovské množstvo a tá finančná podpora je možno niekde na úrovni dvoch až troch eur na žiaka. Zistili sme, že takto nemôžeme pokračovať ďalej,“ skonštatoval predseda súťaže Turnaj mladých fyzikov Martin Plesch.

Predsedovia chceli problém riešiť viackrát s predošlými ministrami školstva. „Vždy sa tú situáciu podarilo nejako doriešiť, ale vždy to boli iba také nejaké čiastkové riešenia, ale nikdy sa s tým naozaj nič veľké nespravilo,“ dodal Plesh.

Vedomostné olympiády z niektorých predmetov sú kľúčové pri prijímacích pohovoroch na stredné aj vysoké školy. Študenti môžu za ne získať dôležité body. „My máme viacero študijných odborov ale v každom je to minimálne 20 percent z celkového počtu bodov,“ priblížil riaditeľ bratislavského gymnázia Daniel Kasala.

Olympiády posúvajú študentov vyššie

Vďaka domácim olympiádam môžu úspešní riešitelia získať aj štipendiá na vysokoškolské štúdium či dokonca excelovať vo svete na medzinárodných súťažiach.

„Každoročne posielame listy úspešným účastníkom olympiád a oznamujeme im, že ich prijímame bez prijímacích pohovorov. Títo študenti sú veľmi dôležití, pretože predstavujú to rozhodujúce jadro študentov, ktorí majú talent,“ informoval dekan Fakulty matematiky Univerzity Komenského Daniel Ševčovič.

Ministerstvo školstva na výzvu predsedov olympiád zareagovalo promptne. „Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker má záujem o riešenie tejto problematiky, a preto sa chce v najbližšej dobe stretnúť s predsedami predmetových olympiád,“ uviedla Veronika Proner z komunikačného oddelenia ministerstva školstva.

Predsedovia súťaží chcú ministrovi navrhnúť napríklad aj lepšiu motiváciu učiteľov. Tí do súťaží pripravujú úlohy nad rámec ich pracovného času a mzdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko