Na hlavný obsah

Trojica poľských strán podpísala predbežnú koaličnú dohodu. Na ťahu je však stále premiér Morawiecki

Občianska koalícia, Tretia cesta a Nová ľavica sa dohodli.

Trojica poľských strán podpísala predbežnú koaličnú dohodu. Na ťahu je však stále premiér Morawiecki
Predstavitelia doteraz opozičných strán, podpísali koaličnú dohodu. Foto: ČTK/PAP

Poľská liberálna Občianska koalícia (KO), stredopravá aliancia Tretia cesta a strana Nová ľavica podpísali v piatok vo Varšave koaličnú dohodu.

Dohoda má byť základom programu a fungovania nového kabinetu v prípade, že sa designovanému premiérovi Mateuszovi Morawieckému zo strany Právo a spravodlivosť (PiS) nepodarí zostaviť vládu. Strana PiS vo voľbách 15. októbra totiž zvíťazila, avšak v parlamente nemá dostatočnú podporu.

Bývalý predseda Európskej rady, expremiér a šéf KO Donald Tusk v piatok (10. 11.) podľa denníka Gazeta Wyborcza vyhlásil, že hoci strany nekonali pod časovým tlakom, koaličnú dohodu sa im podarilo sformulovať v krátkom čase.

„Od tejto chvíle sme pripravení na nasledujúce roky prevziať zodpovednosť za našu vlasť,“ cituje Tuska agentúra AFP.

Wlodzimierz Czarzasty z Novej ľavice označil podpísanie dohody za „okamih, keď sa treba povzniesť sa nad názorové rozdiely“. Dohodu označil za výsledok kompromisu.

„Poľsko sa vracia na mapu krajín Európy a sveta, ktoré sú demokratické, ctia si právo a rešpektujú ľudské práva,“ vyhlásil ďalší predstaviteľ Novej ľavice Robert Biedroň. Podľa neho sa zmluva dotýka aj otázok súvisiacich s odlukou cirkvi od štátu.

Zároveň avizoval, že jedným z prvých krokov vlády týchto troch strán bude liberalizácia súčasného zákona o interrupciách.

Novým maršálkom Sejmu by sa mal podľa Michala Koboska z Tretej cesty stať zakladateľ jednej zo strán tejto koalície, Poľsko 2050, Szymon Holownia. Tusk, ktorý je kandidátom na premiéra, sa k obsadeniu jednotlivých vládnych postov nevyjadril.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet