Na hlavný obsah

Poľský prezident Duda poverí zostavením novej vlády súčasného premiéra Morawieckého

Po víťazstve vo voľbách však nemá potrebnú väčšinu v parlamente.

Poľský prezident Duda poverí zostavením novej vlády súčasného premiéra Morawieckého
Poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelkovom (6. 11.) večernom televíznom prejave oznámil, že poverí zostavením novej vlády súčasného premiéra Mateusza Morawieckého zo strany Právo a spravodlivosť (PiS). Tá síce zvíťazila v októbrových parlamentných voľbách, ale stratila väčšinu potrebnú na potvrdenie kabinetu a vládnutie.

Doteraz vládnuce Právo a spravodlivosť, ktoré je pri moci od roku 2015, získalo v posledných voľbách v 460-člennom Sejme – dolnej komore parlamentu – 194 kresiel. Médiá však pochybujú, že nájde koaličného partnera.

Vo všeobecnosti sa očakáva, že budúcu vládu zostaví koalícia proeurópskych strán pod vedením niekdajšieho poľského premiéra a šéfa Európskej rady Donalda Tuska. Občianska koalícia (KO), Tretia cesta a Nová ľavica získali spolu 248 kresiel v Sejme. Dali už skôr najavo, že chcú kabinet vytvoriť.

V dolnej komore parlamentu bude tiež krajne pravicová Konfederácia.

Duda, blízky spojenec národne konzervatívneho Práva a spravodlivosti (PiS), pred voľbami dával najavo, že zostavením vlády poverí zástupcov tej strany, ktorá voľby vyhrá. Nedávno za vážnych kandidátov na premiérov Duda označil Tuska a Morawieckého.

Podľa poľskej ústavy je prvým krokom pri formovaní vlády rozhodnutie prezidenta poveriť niekoho zostavením kabinetu, ktorý musí následne schváliť parlament. Potom môže hlava štátu vymenovať premiéra a vládu. Ak kabinet nezíska podporu zákonodarcov, šancu zostaviť vládu dostane od Sejmu iný kandidát.

„Ak misia Mateusza Morawieckého zlyhá, Sejm predstaví iného kandidáta na predsedu vlády a ja ho okamžite poverím zostavením kabinetu, uviedol v pondelok podľa serveru Onet.pl Duda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet