Na hlavný obsah

Turecký prezident Erdogan označil izraelského premiéra za „mäsiara z Gazy“

Obvinil ho z vyvolania antisemitizmu po celom svete.

Turecký prezident Erdogan označil izraelského premiéra za „mäsiara z Gazy“
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu (29. 11.) nazval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua „mäsiarom z Gazy“ a obvinil ho z vyvolania antisemitizmu po celom svete. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Erdogan opakovane kritizoval Izrael za rozsah zabíjania a ničenia v palestínskom Pásme Gazy, ktorý takto reaguje na útok Hamasu na svoje územie 7. októbra.

Turecký prezident označil Izrael za „teroristický štát“ a Hamas nazval „oslobodenecká skupina“. Tieto slová zopakoval aj počas príhovoru pred členmi svojej islamistickej vládnej strany v tureckom parlamente.

„Netanjahu sa už zapísal do dejín ako mäsiar z Gazy,“ povedal Erdogan v príhovore vysielanom v celoštátnej televízii.

„Netanjahu ohrozuje bezpečie všetkých Židov na svete, lebo vraždami, ktoré spáchal v Pásme Gazy, podnecuje antisemitizmus,“ dodal.

Ostrá rétorika ohrozuje zlepšujúce sa vzťahy s Izraelom. Vlani si krajiny po desaťročí pretrhnutia väzieb znovu vymenovali veľvyslancov.

Vojna v Pásme Gazy donútila Izrael z bezpečnostných dôvodov odvolať diplomatický personál z Turecka a ďalších krajín v regióne. Turecko na protest proti prístupu Izraela stiahlo svojho vyslanca z Tel Avivu.

Erdogan: Netanjahu sťažuje prepúšťanie rukojemníkov

Erdogan vyhlásil, že Netanjahuova vláda sťažuje snahy o prepustenie unesených rukojemníkov v Pásme Gazy, pretože chce pokračovať v plánoch na likvidáciu Hamasu.

„Vyhlásenia Netanjahuovej vlády oslabujú naše nádeje, že humanitárna prestávka sa premení na trvalé prímerie,“ dodal Erdogan.

Hamas 7. októbra zaútočil na juh Izraela, pri ktorom zomrelo 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a uniesli približne 240 osôb. Následné bombardovanie a pozemná operácia Izraela v Pásme Gazy zabili takmer 15-tisíc ľudí, uvádzajú predstavitelia Hamasu. Operácia tiež premenila sever palestínskej enklávy na trosky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet