Na hlavný obsah

Umelá inteligencia by mohla predpovedať infarkt až desať rokov dopredu, hovoria vedci

Zistili to vedci z anglickej Oxfordskej univerzity.

Umelá inteligencia by mohla predpovedať infarkt až desať rokov dopredu, hovoria vedci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Umelá inteligencia by mohla do budúcnosti pomôcť lekárom vyhodnocovať riziko infarktu u pacientov. Zistili to vedci z anglickej Oxfordskej univerzity, podľa ktorých by skúmaný nástroj AI mohol poskytnúť presnejšiu analýzu snímok výpočtovej tomografie (CT) a zistiť, či pacientom hrozí infarkt až desať rokov dopredu.

Nová technológia pomohla zlepšiť liečbu u takmer 50 percent skúmaných pacientov a má potenciál zachrániť tisíce životov, uvádzajú odborníci.

Výskumníci analyzovali údaje viac ako 40-tisíc pacientov z ôsmich britských nemocníc, ktorí podstúpili pravidelné CT vyšetrenie srdca. V priemere zdravotníci týmto pacientom poskytovali následnú starostlivosť počas 2,7 roka.

Nástroj AI potom odborníci otestovali v priebehu ôsmich rokov na ďalších 3 393 ľuďoch. Zistili, že dokáže presne predpovedať riziko infarktu. U 744 pacientov bolo rizikové skóre predložené lekárom, ktorí 45 percentám z nich zmenili liečebný plán.

„Zistili sme, že niektorí pacienti, ktorí sa dostavia do nemocnice s bolesťou na hrudi – a ktorí sú často upokojovaní a poslaní späť domov – sú vystavení vysokému riziku, že v nasledujúcich desiatich rokoch prekonajú infarkt. A to aj v prípade, že nemajú žiadne známky ochorenia srdcových tepien,“ vyhlásili. Citoval denník The Guardian Charalambose Antoniadesa, šéfa Britskej nadácie pre srdcové ochorenie (BHF), ktorá štúdiu financovala.

„Preukázali sme, že ak majú lekári presný obraz o riziku, môže to zmeniť a potenciálne zlepšiť priebeh liečby mnohých pacientov so srdcovými ťažkosťami,“ uviedol Antoniades. „Dúfame, že tento nástroj umelej inteligencie čoskoro zavedieme naprieč (britským zdravotným systémom) NHS,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet