Na hlavný obsah

Uplynie 105 rokov od konca prvej svetovej vojny. Vojnových hrdinov si v Banskej Bystrici pripomenuli o deň skôr

Prvá svetová vojna skončila 11. novembra.

Uplynie 105 rokov od konca prvej svetovej vojny. Vojnových hrdinov si v Banskej Bystrici pripomenuli o deň skôr
Snímka zo spomienkového podujatia v Banskej Bystrici 10. novembra 2023. Foto: RTVS

Od skončenia prvej svetovej vojny uplynie v sobotu (11. 11.) 105 rokov. Pri tejto príležitosti si pripomíname deň vojnových hrdinov. Tých si v piatok (10. 11.) uctili aj v múzeu Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Na padlých vojakov si v piatok zaspomínal aj vojnový veterán nadrotmajster Miroslav Staník. Bol na ôsmych zahraničných misiách vrátane Iraku a Afganistanu.

„Je to dobré, aby sme si pripomínali aj týchto chlapcov. Lebo títo chlapci sa starali o to, aby v týchto oblastiach, kde prebiehali boje, už nedochádzalo k žiadnym smrteľným následkom týchto bojov. Štatistiky hovoria, že len 20 percent ľudí, ktorí zomreli v týchto konfliktoch, boli vojaci. Osemdesiat percent sú civilné osoby a prevažná časť z toho sú deti,“ povedal vojnový Staník.

„Títo vojaci, ktorí bohužiaľ niektorí z nich aj padli, ale aj tí, ktorí stále žijú, zabezpečovali, aby sme dnes mohli žiť vo svete, kde je demokracia, kde sú ľudské práva, kde je sloboda,“ pokračoval štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher.

Spomienkovému podujatiu na vojnových veteránov sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Podľa historika Juraja Lepiša je tento deň nielen spomienkou na vojnových hrdinov, ale aj oslavou mieru v Európe.

„Mier, ktorý v podstate trvá od ukončenia druhej svetovej vojny, nikdy v dejinách Európy, nikdy za posledných niečo vyše dvetisíc rokov netrval tak dlho. To znamená, že toto je odkaz dvoch obrovských svetových vojen, ktoré sme v 20. storočí zažili,“ povedal.

Ako symbol majú špecifický kvet

Symbolom dňa vojnových veteránov je červený mak, ktorého farba znamená preliatu krv na bojiskách. Práve ním boli zdobené hroby padlých vojakov z prvej svetovej vojny. Symbolický červený mak si mohli v rámci dobrovoľnej zbierky zakúpiť aj obyvatelia všetkých krajských miest.

„Prostredníctvom týchto financií môže organizácia vyrábať letáky, prednášky, vzdelávania pripravovať, kde vlastne upozorňujú na tieto historické obdobia,“ dodala koordinátorka zbierky v Banskej Bystrici Eva Cabanová.

Deň vojnových veteránov si v sobotu pripomenú na viacerých miestach – pietnym aktom na vojnovom cintoríne v Petržalke alebo napríklad aj tradičným behom na počesť vojnových veteránov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko