Na hlavný obsah

Streľba v Jeruzaleme: O život prišli traja ľudia, útočiť mali členovia Hamasu

Útočili dvaja strelci, jedného vojaci zabili a druhého zranili.

Streľba v Jeruzaleme: O život prišli traja ľudia, útočiť mali členovia Hamasu
Izraelský policajt mieri na muža pištoľou, keď záchranári prehľadávajú miesto streľby v Jeruzaleme. Foto: ČTK/AP/Ohad Zwigenberg

Dvaja útočníci vo štvrtok (30. 11.) ráno na okraji Jeruzalema zastrelili troch ľudí a ďalších šiestich zranili.

Miestne médiá s odvolaním sa na tajnú službu píšu, že útočili členovia Hamasu, ktorí boli v minulosti vo väzení za terorizmus.

V Izraeli teraz panuje zvýšené napätie kvôli vojne medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas, ktorá sa začala 7. októbra útokom Hamasu na Izrael, od piatka ale platí dočasný pokoj zbraní.

Útok sa odohral skoro ráno pri vjazde do Jeruzalema, kde dvaja muži strieľali na ľudí na autobusovej zastávke.

Na mieste zomrela 24-ročná žena, neskôr v nemocnici podľahli zraneniam starší muž a ďalšia žena. Útočníkov zastrelili dvaja vojaci mimo služby a civilista, píšu miestne médiá.

Tajná služba Šin Bet neskôr oznámila, že útočníkmi boli bratia z východného Jeruzalema, ktorí sa hlásili k Hamasu a v minulosti boli vo väzení za plánovanie teroristických útokov. Jeden z nich bol väznený v rokoch 2010 až 2020, druhý v roku 2014.

Na miesto útoku dorazil minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir, podľa ktorého incident potvrdzuje, že je dôležité vyzbrojovať civilistov.

„Bez ohľadu na kritiku od niektorých ľudí budem pokračovať v distribúcii zbraní všetkým, záchranným zložkám i civilistom,“ uviedol krajne pravicový minister.

„Tento teroristický útok nám pripomína, že naši nepriatelia nie sú len nacisti v Gaze,“ uviedol ďalší krajne pravicový minister Becalel Smotrič citovaný denníkom The Jerusalem Post. „Budeme ich prenasledovať a zničíme ich všade s Božou pomocou,“ dodal Smotrič, ktorý stojí na čele strany Náboženský sionizmus.

Obaja ministri vyjadrili sústrasť pozostalým, rovnako ako to urobil opozičný líder Benny Ganc, ktorý je teraz členom vojnového kabinetu.

„Tento útok je ďalším dôkazom toho, že musíme pokračovať vo vojne proti vražednému terorizmu, ktorý ohrozuje našich civilistov,“ uviedol Ganc s tým, že bojovať s teroristami je potrebné v Gaze, na Západnom brehu a kdekoľvek inde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet