Na hlavný obsah

V Poľsku objavili poklad z druhej svetovej vojny, bol uložený v plechovke (fotogaléria)

Podľa úradov sa v skrýši nachádzalo 70 zlatých mincí.

V Poľsku objavili poklad z druhej svetovej vojny, bol uložený v plechovke (fotogaléria)
Na snímke objavené zlaté mince. Foto: Facebook/Stowarzyszenie Szczecińska Grupa Eksploracyjna

Łukasz Istelski a ďalší dvaja členovia výskumného združenia Szczecin použili detektory kovov na prehľadávanie zalesnenej oblasti neďaleko poľského mesta Štetín. V hĺbke okolo 15 centimetrov našli skorodovanú kovovú plechovku, v ktorej sa nachádzali desiatky zlatých mincí.

Na informáciu upozornil portál Miami Herald s odvolaním sa na poľskú tlačovú agentúru (PAP). Na fotografiách, ktoré zdieľalo združenie Szczecin v príspevku na Facebooku z 5. novembra vyzerajú mince lesklé a pomerne dobre zachované.

Podľa úradov sa v skrýši nachádzalo 70 zlatých mincí v hodnote približne 24-tisíc dolárov (vyše 22-tisíc eur).

Fotografie nálezu si môžete pozrieť aj tu:

Plechovka vážila takmer 400 gramov a obsahovala mince v hodnote päť, desať a 20 dolárov, ako aj mince v hodnote päť a 15 rubľov.

Detail mince z roku 1903 ukázala vo videu tlačová agentúra PAP. Predná strana zobrazuje z profilu zrejme Sochu slobody a rok, v ktorom bola minca vyrazená. Na zadnej strane je nominálna hodnota 20 dolárov, erb orla a ikonické frázy „In God We Trust“ a „E Pluribus Unum“.

Úradníci nevedia, ako sa zlaté mince dostali do lesa. Združenie má podozrenie, že poklad niekto uložil do skrýše počas druhej svetovej vojny. Mince odovzdajú úradom.

Mesto Štetín sa nachádza na severozápade Poľska, neďaleko hraníc s Nemeckom a približne 350 kilometrov severozápadne od Varšavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet