Na hlavný obsah

V Poprade mohli vyskúšať vysokú gastronómiu. Mesto navštívila ďalšia kuchárka s michelinskou hviezdou

Jedlá pripravovala z lokálnych potravín.

V Poprade mohli vyskúšať vysokú gastronómiu. Mesto navštívila ďalšia kuchárka s michelinskou hviezdou
Ilustračná snímka.

Jej kulinárske umenie ocenili michelinskou hviezdou. Španielka Maca de Castro pripravila menu spoločne so Zuzanou Sisákovou. Projekt Lady Chef pritiahol do Popradu už desiatu šéfkuchárku svetového formátu.

„Ako predjedlo bude kurací vývar s cícerom, ktorý si pestujeme sami. Krokety s troma druhmi mäsa a maličká tartaletka so špenátom,“ opísala šéfkuchárka Maca De Castro.

O kuchyni michelinskej hviezdy informovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Miriam Hozzová:

„Ja budem mať polievku s hruškou so slivkami a s čipsom z jalovca. No a v hlavnom chode sa bude opakovať tekvica, žltá mrkva, jelení chrbát a džatky, čo je naše národné jedlo, ale tie džatky budú plnené fermentovaným ihličím,“ priblížila šéfkuchárka Sisáková.

Uznávaná šéfkuchárka španielskej gastronomickej scény stavila na lokálne potraviny. Z ostrova Malorka priviezla 120 kilogramov surovín z vlastnej farmy.

„Chováme sliepky, kačky a prasiatka. Máme vlastné ovocné sady. Pestujeme 22 druhov ovocia, zemiaky, cibuľu, strukoviny a tiež arašidy, ktoré sa kedysi na Malorke vo veľkom pestovali. Ja som si vlastne uvedomila hodnotu našich lokálnych produktov až vtedy, keď som išla von za hranice,“ uviedla De Castro.

Ocenenie by pomohlo slovenskej gastronómii

Maca je držiteľkou aj zelenej michelinskej hviezdy, ktorá sa udeľuje za udržateľnú gastronómiu len od roku 2020. Na Slovensku, žiaľ, takéto ocenenie šéfkuchári ani ich prevádzky nemôžu získať.

„Určite by to každému pomohlo, hlavne cestovnému ruchu. Nezávisí to od nás ako od kuchárov, ale závisí to od vlády. Takže dúfajme, že pre to niečo urobia, aby hodnotitelia prišli aj na Slovensko,“ ozrejmila Sisáková.

„Je to signál pre celosvetový cestovný ruch. Veľa ľudí sa k tomu postaví tak, že keď tam môže byť Michelin, keď tam Michelin vie niečo objaviť a krajina spĺňa jeho levely, tak potom aj my tam môžeme ísť na dovolenku,“ povedal autor projektu Lady Chef Peter Sisák.

Len tento rok v Španielsku pribudlo 12 zelených michelinských hviezd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny