Na hlavný obsah

Poľsko má novú vládu, vymenoval ju prezident Duda. Dôveru parlamentu však pravdepodobne nezíska

Väčšinu má totiž opozícia.

Poľsko má novú vládu, vymenoval ju prezident Duda. Dôveru parlamentu však pravdepodobne nezíska
Andrzej Duda Na snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok (27. 11.) vymenoval novú vládu úradujúceho premiéra Mateusza Morawieckeho. Hlasovanie o dôvere v parlamente, v ktorom má väčšinu opozícia, sa očakáva v horizonte dvoch týždňov. Informovala o tom agentúra PAP.

Nový vládny kabinet tvorí viac žien ako mužov, pričom podľa hovorcu vlády Piotra Müllera bude zložený „z odborníkov, a to tak z ľudí, ktorí doteraz nevykonávali politické funkcie, ako aj z politikov, ktorí sa špecializujú na svoje oblasti.“

Morawieckeho vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) získala vo voľbách z 15. októbra najväčší počet parlamentných kresiel, ale nie väčšinu. Napriek tomu ju prezident Duda poveril ako prvú zostavením novej vlády. Podľa analytikov však nemá šancu, aby sa jej to podarilo.

Väčšinu v dolnej komore parlamentu, Sejme, má trojica opozičných subjektov. V prípade, že Morawiecki v súlade s očakávaniami nezíska dôveru parlamentu, Duda poverí sformovaním vlády kandidáta druhej najväčšej parlamentnej strany. Tým je opozičný líder Donald Tusk, bývalý premiér a predseda Európskej rady. Jeho Občianska koalícia (KO) podpísala koaličnú dohodu s Treťou cestou (TD) a stranou Nová ľavica (NL).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet