Na hlavný obsah

Vodiči autobusov na strednom Slovensku prídu o tradičný benefit, z ktorého ťažili aj ich rodinní príslušníci

Odborári hovoria o vážnych sociálnych dôsledkoch.

Vodiči autobusov na strednom Slovensku prídu o tradičný benefit, z ktorého ťažili aj ich rodinní príslušníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zvýhodnené cestovné pre vodičov autobusov a ich rodiny v banskobystrickom regióne od budúceho roka skončí. Odborári hovoria o vážnych sociálnych dôsledkoch v čase, keď hrozí nedostatok šoférov.

Šoféri autobusových dopravcov SAD Lučenec a SAD Zvolen prišli o takzvané režimky. Vďaka nim oni aj ich rodinní príslušníci cestovali lacnejšie.

„Vodiči 70 rokov využívali túto výhodu a zrazu tá výhoda nemá byť. Vnímame to ako obrovskú nespravodlivosť. Je to veľký problém. Bavíme sa tu v priemere okolo 150 eur na hlavu na vodiča a na jeho rodinu,“ priblížil odborový zástupca zamestnancov SAD Lučenec Róbert Molnár.

S vodičmi autobusov, ktorí majú prísť o výhody, sa v reportáži v relácii Správy z regiónov rozprával redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Podľa vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pochybil dopravca, a to ešte počas verejného obstarávania na nového prevádzkovateľa verejnej dopravy.

„Jednoducho povedané, zvýhodnené cestovné pre zamestnancov dopravcov mal dopravca zahrnúť do svojej cenovej ponuky a následne tieto mohol premietnuť do svojich zamestnaneckých benefitov,“ uviedla hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

„BBSK vydal v septembri jednostranne novú tarifu s účinnosťou od prvého januára 2024. Do neho tieto zľavy pre vodičov nezahrnul, a to aj napriek tomu, že sme opakovane pripomienkovali, že v nej tieto zľavy chýbajú,“ povedala hovorkyňa SAD Lučenec Nikola Ľalík.

Odborári plánujú verejnú diskusiu

So žiadosťou o vyjadrenie sme sa obrátili aj na SAD Zvolen, na naše otázky neodpovedali. Odborári z SAD Lučenec sa odvolávajú na zákon o verejnej doprave, podľa ktorého tarifu určuje objednávateľ, ktorým je v tomto prípade Banskobystrický samosprávny kraj. Napríklad v Bratislavskom, Žilinskom či Košickom kraji budú vodiči autobusov režimky naďalej využívať.

Odborári avizovali, že chcú pre vodičov autobusov túto sociálnu výhodu zachovať a plánujú o tom verejne diskutovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny