Na hlavný obsah

Vodičov ubúda, dopravcovia musia rušiť linky. Slovenské regióny bojujú s nedostatkom šoférov autobusov

Mnohí odchádzajú do predčasného starobného dôchodku.

Vodičov ubúda, dopravcovia musia rušiť linky. Slovenské regióny bojujú s nedostatkom šoférov autobusov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nedostatok šoférov autobusov je už citeľný, dopravcovia musia rušiť linky. Pod úbytok vodičov na cestách sa podpísali odložené operácie z obdobia pandémie, vysoká suma vodičských preukazov, no najmä odchod do skoršieho starobného dôchodku. Na poplach bijú samosprávne kraje aj Zväz autobusovej dopravy.

Detský sen viacerých chlapcov, šoférovať autobus. No realita naráža v regiónoch na problém. Vodičov ubúda, zrušených liniek zase pribúda. V okolí Trenčína sa to dotklo najmä ranných spojov. „SAD Trenčín zrušila niektoré spoje. Je to asi jedenásť liniek. Na jeseň má do predčasného dôchodku odísť z SAD Trenčín a Prievidza asi 42 zamestnancov,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Nedostatku vodičov autobusov sa v reportáži venovali redaktori RTVS Vlado Záborský, Emília Tóth Lengyelová a Dominika Kusá:

Problém majú aj ostatné kraje. Odísť skôr do penzie sa rozhodlo približne 200 ľudí. „Máme dvoch dopravcov, obidvaja nás listom oslovili a povedali nám, ako to bude vyzerať k prvému novembru s možnosťami. Pripravujeme sa na kritický scenár, kedy budeme nútení obmedziť dopravu,“ priblížila predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

„Momentálne je na Slovensku nedostatok okolo 500 vodičov. To je trvalý nedostatok. Vzrástlo nám to o 200,“ uviedol prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský.

Požiadavky na vodičov autobusu

Nájsť náhradu nie je ľahké. Záujemca totiž musí absolvovať kurz v autoškole, získať vodičské oprávnenie pre skupinu D a kvalifikačnú kartu vodiča. Dopravcovia kandidátom pomáhajú. „Ponúkame atraktívne finančné aj pracovné podmienky, ale aj možnosť bezplatne absolvovať autoškolu a získať bezplatné oprávnenia,“ vysvetlil hovorca spoločnosti Arriva Slovakia Peter Stach.

Zväz autobusovej dopravy a vedenie samosprávnych krajov avizujú, že sa snažia nájsť riešenie problému. Vyžiada si aj zmenu legislatívy. „Jednak umožniť súbeh pracovného pomeru a predčasného starobného dôchodku, vodič by mohol popri dôchodku pracovať. Treba zjednodušiť prílev zo zahraničia,“ doplnil Sádovský.

Rezort práce zdôraznil, že aktuálne je možné poberať predčasnú penziu pri práci na dohodu s príjmom najviac 2 400 eur ročne. Súbeh poberania celého platu aj dôchodku by mal negatívny vplyv na udržateľnosť dôchodkového systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny