Na hlavný obsah

Záujem o prácu mestských policajtov na Slovensku je stále menší. Mestá sa ju pokúšajú zatraktívniť

Samosprávy už teraz bojujú s ich nedostatkom.

Záujem o prácu mestských policajtov na Slovensku je stále menší. Mestá sa ju pokúšajú zatraktívniť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O prácu mestských policajtov je stále menší záujem. Samosprávy majú problém pokryť nepretržité služby. Situáciu teraz komplikuje aj odliv mnohých príslušníkov do penzie. Mestá preto novým policajtom ponúkajú rôzne benefity.

Od nového roka príde mestská polícia v Dubnici nad Váhom o viacerých príslušníkov vrátane náčelníka. Väčšina z nich odchádza do výsluhového dôchodku. „V našom prípade ide takmer o tretinu príslušníkov. Sú to všetko ľudia, ktorí majú odslúžené 30 rokov a viac,“ povedal náčelník mestskej polície v Dubnici nad Váhom Tibor Rehák.

Nedostatku mestských policajtov sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovali redaktorky Dominika Kusá, Martina Beshirová a Diana Murdziková:

Náčelník má problém zostaviť služby na január. „Budú personálne problémy. Aby sme postavili hliadky v nepretržitej prevádzke od januára, potrebujeme na pokrytie aspoň päť nových príslušníkov,“ pokračoval Rehák.

„Mesto túto situáciu rieši úplne štandardne. Vyhlásilo výberové konanie,“ informoval hovorca Dubnice nad Váhom Ľubomír Bobák. Kým sa však z uchádzačov stanú plnohodnotní členovia zboru, prejde niekoľko mesiacov.

„Robia fyzické previerky, psychotesty, slovenský jazyk, lekársku previerku. Kým zvládne školu, získa kurz odbornej spôsobilosti, trvá to rok. To je problém,“ skonštatoval prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií SR Ján Andrejko.

Chaosu sa neobávajú

V Dubnici nad Váhom sa chaosu v uliciach neobávajú. „Vzniklo by preklenovacie obdobie, keď sa budú noví príslušníci školiť, vykryjeme s dobrou spoluprácou so štátnou políciou,“ vysvetlil Bobák.

Pre nedostatok mestských policajtov už prestali slúžiť nepretržite napríklad v Rožňave. Potrebovali by ďalších päť ľudí. „Aktuálne je nás 15, slúžime od pondelka rána do nedele, obmedzujeme hliadkovú službu cez týždeň v nočných hodinách. Rovnako neslúžime ani v nedeľu,“ priblížil náčelník mestskej polície v Rožňave Róbert Hanuštiak.

Podľa prezidenta zduženia náčelníkov obecných a mestských polícií treba toto povolanie zatraktívniť.

„V zahraničí to funguje tak, že policajti majú benefity. Napríklad v Prahe dostávajú služobné byty. Je to profesia, ktorá nám nerastie na stromoch. Je treba prilákať tých ľudí. Jeden z tých benefitov je aj plat – ten človek riskuje 24 hodín život za nás za všetkých,“ dodal Andrejko.

V Rožňave tak zaviedli náborový príspevok tisíc eur, uvažujú aj o stabilizačnom. V Trnave zase zvýšili platy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko