Na hlavný obsah

Zmeny vo výzve na obnovu rodinných domov sa dotknú aj tých, ktoré poškodilo krupobitie a zemetrasenie

O príspevok budú môcť požiadať od 1. decembra.

Zmeny vo výzve na obnovu rodinných domov sa dotknú aj tých, ktoré poškodilo krupobitie a zemetrasenie
Časť strechy ZŠ vo dvore rodinného domu v obci Papín po silnom krupobití. Foto: TASR/Roman Hanc

Majitelia viac než tisícky rodinných domov, ktoré poškodilo krupobitie v okresoch Michalovce a Sobrance a zemetrasenie v Prešovskom kraji, budú môcť požiadať o finančný príspevok od 1. decembra, a to až do výšky 22 800 eur s DPH. Informovalo o tom vo štvrtok (16. 11.) ministerstvo životného prostredia.

Novinkou je vyplatenie zálohy 7 000 eur, pričom intenzita pomoci môže dosiahnuť až 95 percent z celkových oprávnených nákladov projektu. Podmienky výzvy rezort zverejnil na stránke www.obnovdom.sk.

„Táto pomoc štátu na obnovu rodinných domov smeruje k domácnostiam, ktoré sa dostali do ťažkej životnej situácie po júlovom krupobití a po októbrovom zemetrasení. Štát má slúžiť ľuďom. Robíme všetko preto, aby sa finančná schéma spustila čím skôr a pomoc včas doručila občanom,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Podmienky sa mali zjednodušiť

Program Obnov dom a jeho výzvy spravuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), financuje sa z prostriedkov plánu obnovy.

„Pomoc z plánu obnovy je určená minimálne pre tisíc postihnutých domácností a s príspevkom až do výšky 22 800 eur. V rámci tejto výzvy treba dodržať súlad s plánom obnovy a dbať na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov,“ skonštatoval podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

Envirorezort informoval, že podmienky získania finančného príspevku sa zjednodušili. Minimálna požadovaná úspora primárnej energie, ktorá sa musí obnovou rodinného domu dosiahnuť, bude na úrovni 25 percent. V predchádzajúcich výzvach musela byť vyššia ako 30 percent.

Oprávnenými výdavkami budú do určitej miery tiež náklady na opravu poškodených stien po zemetrasení. Pre domy, ktoré poškodilo krupobitie a zemetrasenie, sa umožní výmena strešnej krytiny. A to aj v prípade, že strechu poškodilo, ale nejde o teplovýmennú plochu s azbestovou krytinou.

Na získanie príspevku treba získať potvrdenie obce o poškodení domu. SAŽP bude potvrdenie získavať priamo od obcí.

Nebude treba energetický certifikát budovy

Ďalšou úpravou je, že k žiadosti nebude potrebný energetický certifikát budovy (ECB) alebo projektové energetické hodnotenie domu (PEH). Tieto dokumenty spolu s ECB po obnove bude stačiť predložiť po ukončení obnovy spolu s koncovou žiadosťou o platbu. Teda do 12 mesiacov po nadobudnutí účinnosti zmluvy.

SAŽP však odporúča si tieto dokumenty zaobstarať čo najskôr. A to z dôvodu nastavenia opatrení tak, aby sa dosiahla minimálna úspora primárnej energie.

Žiadosti bude prijímať SAŽP elektronicky aj písomne. „Majitelia rodinných domov, ktorí majú sťažený prístup k internetu, sa budú môcť obrátiť nielen na regionálne kancelárie. Rovnako tak aj na vyškolených pracovníkov obecných a mestských úradov, ktorí im pomôžu,“ doplnil generálny riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr.

Žiadosti môžu ľudia podávať od 1. decembra do 31. júla 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika